7 december 2021. Geen Oehoe maar Koperwiek met koperachtige flanken op de Wageningse berg gespot. (foto: Henk van der Kooij)
7 december 2021. Geen Oehoe maar Koperwiek met koperachtige flanken op de Wageningse berg gespot. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Op Belmonte achter het net

Algemeen

WAGENINGEN - Het Belmonte Arboretum is een botanische tuin te Wageningen. Het was lang een landgoed. In 1951 is het door de oorlog gehavende landgoed overgegaan naar de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen die het terrein als arboretum inrichtte. Sinds 2012 draagt de Stichting Belmonte Arboretum (SBA) de verantwoordelijkheid voor het beheer.

Door Henk van der Kooij

Wilt u genieten van een schitterend uitzicht over het Rivierengebied: op naar Belmonte! Het gebied draagt de naam Belmonte (‘prachtige berg’) met ere. Ook de begroeiing op de berg is bijzonder: Rododendrons, rozen en talloze bomen, struiken en heesters van natuur- en cultuurhistorische waarde vormen de belangrijkste collecties van het 11 ha grote stadspark. Op 7 december 2021 heb ik Belmonte Arboretum bezocht. Ik kom er vaker – moet u ook doen – maar nu kwam ik er voor… de Oehoe! Door mij nog nooit in het wild in ons land gespot. Was hier 2 december gezien. Weer op 5 december. En op 6 december door wel 113 waarnemers (waarneming.nl). Ik was er op 7 december. Maar helaas de grootste uil (60-70cm) van ons land bleek gevlogen. Ik viste achter het net en met mij tientallen vogelaars. Wat ik wel zag waren enkele Koperwieken al bessen etend in een hulstboom. Koperwieken zijn lijsters en komen met kramsvogels in het winterhalfjaar algemeen in ons land voor. Hoewel ik ze in het Rivierengebied veel minder zie. Koperwieken hebben roestbruine ondervleugels die goed in de vlucht te zien zijn. Vandaar de naam. Ze broeden vooral in de Noord-Europese naaldbossen.