De nieuwe wijk Vleumingen-West in Gendt in aanbouw. In fase 1 gaat het om zo’n zeventig koopwoningen en 12 huurwoningen. (foto: Sjaak Veldkamp)
De nieuwe wijk Vleumingen-West in Gendt in aanbouw. In fase 1 gaat het om zo’n zeventig koopwoningen en 12 huurwoningen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Gemeenteraad hamert

op vijftig procent sociale woningbouw

LINGEWAARD – Een beleidsnota kan geduldig zijn. Lingewaard meldt in de Nota Wonen 2020 2025 de stellige opgave om in het vervolg 50% van het nieuwbouwprogramma te realiseren in de sociale huur, goedkope koop, middenhuur en betaalbare koopwoningen tussen 2 en 3 ton. De nota is vastgesteld door de gemeenteraad. De oppositie heeft zich achter de oren gekrabd. Afgelopen donderdag lag er een motie, gesteund door de coalitie met uitzondering van de VVD.

Van het college is garantie verwacht. GroenLinks vraag schriftelijk antwoord op hun vragen. Ze hebben met ‘verbazing’ gezien dat in het nieuwbouwplan Slingerbos Huissen louter dure koopwoningen komen.
De Nota Wonen gaat in op woningbouw tot 2025. De bouw loopt achter. Aan de hand van een woningbouwonderzoek ligt Huissen op koers, maar ook hier moeten de plannen wel tijdig hard worden gemaakt. Bemmel staat er beroerd voor, want die heeft veel meer nieuwe plannen nodig. Voor Gendt, Angeren en Doornenburg zijn er alleen op korte termijn voldoende plannen. Haalderen heeft er genoeg in voorbereiding, maar ook hier is het geluid druk van tijdige realisatie.

De gemeenteraad wil voor toekomstige plannen een betere basis voor 50 procent sociale woningbouw. Want nog steeds zien ze dat de normen ‘nog steeds’ niet gehaald worden.
Ze vragen het college een overzicht van alle harde woningbouwprojecten waar de vastgelegde verdeling nog niet gehaald is, inclusief voorzien van onderbouwing.

GroenLinks is not amused. Ondanks herhaaldelijke toezeggingen van de twee colleges (2014-2022) komt er weinig van terecht om sociale woningen te realiseren. Alleen bij Brandweerkazerne Bemmel als groot-sociale-woningen-project is het gelukt, meldt GroenLinks. “Bij andere projecten waren vooraf toezeggingen, maar geen of hele magere resultaten op gebied van sociale woningen.”

Ze vragen het college antwoord waarom er geen gebruik is gemaakt van gereserveerde middelen in de begroting om bij tegenvallers in te zetten op sociale woningbouw.