(foto: Jenneke Coenen)
(foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Naamloze mensen

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Zondag 6 februari 2022, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Van harte welkom. En je kunt op elk moment online meevieren via kerkdienstgemist.nl.

Dagelijks zien we beelden op de TV en op het internet van mensen in deze wereld. Als we berichten krijgen over de grote droogte in de Kenia waar het vee sterft en de mensen ziek worden van gebrek aan schoon water. Of die andere naamloze mensen langs de grens van Polen en Wit-Rusland, die kleumend van de kou hopen dat ze asiel krijgen in Polen.

In het evangelie van de komende zondag lezen we in Lukas 6 ‘ Gelukkig zijn jullie die nu honger hebben, want je zult verzadigd worden. Gelukkig wie huilt want je zult lachen’.

'Onze’ Huissense Dominicaan Henk Jongerius schreef een prachtig lied met als titel 'Voor mensen die naamloos’ (Lied 647). “Voor mensen die naamloos, kwetsbaar en weerloos door het leven gaan, ontwaakt hier nieuw leven, wordt kracht gegeven: wij krijgen een naam’. De melodie van Jan Raas past daar prachtig bij als een soort mantra om iedere keer te benadrukken dat er hoop is voor mensen die tastend en zoekend door het leven gaan.

Het is ook fijn dat we, zoals het er op dit moment uitziet, dat lied met elkaar mogen zingen. Dat hebben we in onze kerk veilig georganiseerd omdat zingen mensen verbindt en hoop geeft, ook voor ‘naamlozen’ (Herman Schimmel, cantor-organist).