Een protestdoek in Doornenburg als stille getuige tegen twee windturbines van 240 meter hoogte. (foto: Sjaak Veldkamp)
Een protestdoek in Doornenburg als stille getuige tegen twee windturbines van 240 meter hoogte. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

over procedure mega-windturbines

Algemeen

ANGEREN/DOORNENBURG – De protestdoeken hangen vastberaden voor de woningen. Er lijkt nog geen uitkomst op de langslepende procedure voor twee kolossale windturbines in natuurgebied Natura 2000 tussen Angeren en Doornenburg. Steenfabriek Caprice wil op eigen terrein windturbines plaatsen tot 240 meter hoogte. Om groen licht te kunnen geven zoekt het college de juridische randen op”. Omwonenden vechten tot het bittere eind. Lingewaard.NU is ongerust en heeft bij het college schriftelijke vragen gesteld.

Het college kiest er voor om onderzoek te doen om hun eigen normen te hanteren voor realisatie van windparken. Zoals ook Beuningen en Delfzijl hebben gedaan. In het voorjaar wordt de uitspraak van de Raad van State verwacht, weet fractievoorzitter Freek den Houting van lingewaard.NU. “Deze planning is een verwachting en uiterst onzeker”, meent hij.

Den Houting vraagt zich af wat de ‘dringende reden’ zijn om een onderzoek te starten voor het opstellen van eigen normen. Waarom niet een paar maanden wachten. Landelijk gezien is er volgens hem een stevige discussie over de gezondheidsaspecten. “Met name de geluidsoverlast speelt daarbij een cruciale rol.”

Wethouder Aart Slob blijft bij het standpunt om de turbines toe te staan. Twee turbines zijn volgens de Raad van State geen windpark. De gemeente denkt op basis van de eigen normen de aanvraag daarom af te handelen. ”We maken de keuze voor eigen normen en voorschriften in het belang van onze inwoners.”

Thecla van Schalkwijk schreef namens de bezwaarmakers een brief naar de gemeenteraad. “Wij omwonenden zien het maken van eigen normen als een rare sprong van een kat in het nauw om door de mazen van de wet te ontsnappen aan de zeer waarschijnlijk strengere regels die de landelijke overheid gaat stellen aan windturbines.”

In het tweede kwartaal verwacht het college met een raadsvoorstel te komen. De uitspraak van de Raad van State wordt mogelijk in mei-juli verwacht. Het is daarom onzeker of het college die nog in het raadsvoorstel mee kan nemen. Een valkuil voor de gemeentelijke besluitvorming ligt op de loer.