Afbeelding

Een Jeu-de-Boulesbaan bij de platanen?

Algemeen

HUISSEN - In Hét Gemeente Nieuws van 19 januari las ik dat er een omgevingsvergunning is aangevraagd voor de kap van 12 (van de 17) bomen op de Aloysiuslocatie ten behoeve van de nieuwbouw ‘Hof van Huesse’. De bomen zijn van het plantjaar 1985/1986. Het gaat om platanen, robinia’s, elzen, esdoorns en een Chinese watercipres. 

Tekst een fotografie:
Gerrie Aldershof

Bij de vereiste bomen-effect-analyse van oktober 2021 was het advies om 5 van de 17 bomen op deze locatie te behouden. Gelukkig nam de gemeente dit advies over. De uitverkoren vijf zijn: 3 platanen, 1 Italiaanse els en 1 Chinese watercipres. De twaalf bomen van de boven genoemde aanvraag staan vooral in de weg voor de nieuwbouw. Dat kon je al op je vingers natellen. 

In ‘Huissen in Tekstbeeld’ van 6 januari 2021 in deze krant pleitte ik om alle vier gekandelaberde platanen (een snoeivorm) te behouden. Het zijn immers karakteristieke bomen met een enorme uitstraling (zie foto). Tot mijn vreugde blijven drie platanen staan. Helaas moet plataan 4 worden gekapt. Die plataan komt anders met zijn wortels in de knel bij de bouw van de parkeerkelder. En verplaatsen van deze plataan is ook niet meer mogelijk. Voor verplaatsen van een boom is een zorgvuldig stappenplan nodig en daarvoor ontbreekt hier de tijd.

Achter de schermen is door boomliefhebbers nog actie gevoerd om alle te kappen bomen te adopteren voor park Holthuizen. Om boven genoemde reden kon dat helaas geen doorgang vinden.

‘Hof van Huesse’ wordt een kloosterachtige nieuwbouw met een centrale tuin. Op de foto-impressie van dit plan zie ik een mooie ‘bloementuin’. Gezien de oppervlakte van die centrale tuin zou daar, naast die bloemen, ook een aantal bomen niet misstaan. Niet te grote. Te denken valt aan de meerstammige vaantjesboom, de meerstammige Amberboom (variëteit; ‘Worplesdon) of Perzisch IJzerhout. Karakteristieke bomen en… toppers qua biodiversiteit en herfstkleuren. Dit geeft ook wat bomen-compensatie voor de bomenkap. Al komt de echte compensatie van het verloren groen, mijns inziens, voor rekening van de herinrichting van het Raadhuisplein aan de overkant.

Al met al. Ik ben blij met behoud van een aantal bomen. Vooral met de drie beeldbepalende platanen. Voor weer wat reuring zie ik bij die platanen op dit vroegere schoolplein van de Aloysiusschool (bij nieuwbouw ‘Hof van Huesse’) al een Jeu-de-Boulesbaan met een paar bankjes voor me…