Bewoners van De Pollenbrink vrezen het einde van hun al schamele uitzicht op het dorpsgebeuren.
Bewoners van De Pollenbrink vrezen het einde van hun al schamele uitzicht op het dorpsgebeuren. Foto: Sjaak Veldkamp

Protest op bouw appartementen Wapen van Bemmel

Algemeen

BEMMEL – Bewoners van appartementengebouw De Pollenbrink zijn teleurgesteld en pisnijdig. Het forse appartementenbouw dat plaats gaat maken voor de feestzaal van Het Wapen van Bemmel heeft kwaad bloed gezet. De inspraak en het communicatietraject van de gemeente en projectontwikkelaar Van Wijk Vastgoed zou onzorgvuldig zijn voorbereid. Een deel van de bewoners vreest een uitzicht dichtbij op een muur. In de slotfase van het proces heeft de Vereniging van Eigenaars een stevige brief gestuurd naar de gemeenteraad.

De zaal van Het Wapen van Bemmel moet plaatsmaken voor koopappartementen. Het college heeft de oren al laten hangen naar de projectontwikkelaar die geenszins van plan is om circa 20 procent in de middendure huursector te realiseren. Financieel onhaalbaar zei de initiatiefnemer. Volgens De Pollenbrink heeft het college ook haar kans gemist om de ambitie voor de levendigheid van het centrum waar te maken. Onder druk van de projectontwikkelaar komen er louter appartementen.

De belangrijkste gruwelen van De Pollenbrink zijn communicatie, omvang van het nieuwe gebouw en het ontbreken van centrumfuncties. Wanneer de raad het ontwerp bestemmingsplan vaststelt dan kijken bewoners tegen een gebouw aan van niet tien meter, maar vier bouwlagen met een maximale hoogte van veertien meter. De bouwuitstulping op het parkeerterrein neemt het zicht op de Loostraat en de Markt compleet weg. De Pollenbrink is verbolgen. In 2018 meldt het college nog dat het gaat om een appartementengebouw in drie bouwlagen met parkeerkelder. “Dit past qua bouwmassa binnen de vastgestelde centrumvisie”, weten de bewoners. Het voorliggende plan is breder en gaat uit van vier bouwlagen en is gebaseerd op een volstrekte maximalisering van het bouwvolume in zowel hoogte als oppervlakte.

De Pollenbrink dateert van 1995, staat in de brief aan de gemeenteraad. Ze wisten toen al dat het uitzicht aan de voorzijde beperkt is. Maar het huidige uitzicht op De Markt wordt gekoesterd. Ze willen betrokken blijven bij het dorpsleven en de jaarlijkse manifestaties. Door de bouw van het appartementengebouw zal hun woongenot er ‘ernstig’ onder lijden, zo is hun opvating.