Toren protestantse kerk. (foto: Jenneke Coenen)
Toren protestantse kerk. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

We kunnen niet zonder elkaar

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Zondag 27 februari 2022, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Van harte welkom. En je kunt natuurlijk ook op elk ander moment online meevieren via kerkdienstgemist.nl.

Aan de vooravond van Vastelaovend (vastenavond, het begin van de Vastentijd) gaat in Nederland het leven weer van het slot. Alles gaat weer open zegt minister Kuipers. “We kunnen niet zonder zorg, we kunnen niet zonder elkaar”. De lockdown is voorbij, kom maar weer naar buiten. Maar vergeet niet de blijvende zorg en verantwoordelijkheid voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Ooit heeft iemand mij - na al een paar lekkere biertjes gedronken te hebben - het verschil proberen uit te leggen tussen het Rijnlands en het Bourgondisch Carnaval. Het eerste is meer Limburgs, verbonden met Keulen waar de hoogwaardigheidsbekleder een stapje terug doen en Prins Carnaval vervolgens graag de leiding van de stad overneemt. Het Bourgondische (Brabantse) is breder en meer gericht op het volk: het gaat om het omdraaien van alle sociale verhoudingen. De politieagent verkleedt zich drie dagen als boef. De strenge schoolmeester verandert in een roze knuffelbeer. Het volk is drie dagen de baas van de stad. Het mondkapje mag af, het masker van de gekkigheid en humor mag een paar dagen op. Lekker gek doen en vrij zij, weer op adem komen, frisse lucht. Elkaar ontmoeten – een heel goed levensmedicijn (Matthijs Glastra, predikant)