Afbeelding

Mobiele podiumwagen alwéér op de politiek agenda

Algemeen

LINGEWAARD – Het college geeft geen krimp om de oude podiumwagen te vervangen. Althans die indruk is ontstaan bij de Bemmelse organisatie van de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse en de PvdA. Maarten van den Bos twijfelt ook aan de ‘juiste samenvatting’ van het college over het keuringsrapport.

Lingewaard is na de gemeentelijke herindeling eigenaar van de podiumwagen. Organisatoren konden er gratis gebruik van maken. De wagen kwam vorig jaar echter niet door de inspectie. Vervanging kost 51.000 euro, en dat zag de wethouder niet zitten. “De aanschaf leidt niet tot een toegevoegde waarde voor de evenementenorganisatie”, zo schreef hij in een brief. De gemeenteraad dacht er in december anders over. Wel een podiumwagen aanschaffen. Tot grote vreugde van veel organisatoren van evenementen, zegt Van den Bos. De vreugde was voorbarig. De Bemmelse organisatoren hebben ambtelijk nul op rekest gekregen. “Helaas is er momenteel nog geen duidelijkheid wat betreft de podiumwagen. Wanneer wij meer weten zullen we dat communiceren, maar tot die tijd kunnen we hem helaas niet reserveren. Ik zou jullie dan ook adviseren om voor de zekerheid ook andere opties te bekijken.” In gewoon Hollands, er is geen bestuurlijke duidelijkheid.

Van den Bos vraagt zich af of en wanneer het college zijn motie om wel een nieuwe podiumwagen aan te schaffen gaat uitvoeren. De PvdA fractievoorzitter weet niet wat er wordt bedoeld met de suggestie ‘andere opties te bekijken’. “Wordt hier nu werkelijk aan organisatoren van evenementen gevraagd kosten te maken voor reserveringen elders, terwijl de raad zich heeft uitgesproken voor het opnieuw aanschaffen en uitlenen van een gemeentelijke podiumwagen?”

Het keuringsrapport wordt door de PvdA anders gelezen. “In dat rapport wordt geconcludeerd dat een keuring geen zin heeft, omdat de benodigde documentatie ontbreekt. In Nederland is een dergelijke keuring echter per definitie niet mogelijk, dat zou in Duitsland moeten gebeuren.” Ook daar hoeft een podiumwagen kleiner dan 50 m2 en/of lager dan 5,00 meter niet gekeurd te worden. Het college moet binnen 30 dagen antwoord geven. “laten we hopen dat er sneller duidelijkheid komt. Veel evenementen zijn ervan afhankelijk”, zegt Maarten van den Bos.