Gezondheid? Weet waarom je waarop stemt

Waar woon jij in Lingewaard?

ANGEREN - Steenfabriek Caprice wil mega-windturbines van 240 meter hoog plaatsen in de Angerense polder. Er zijn nu geen landelijk geldende normen voor windturbines. Nieuwe normen, met meer aandacht voor gezondheidsrisico’s, worden ontwikkeld door het RIVM. 

Een goede stap in die richting is een duidelijk meetbare afstandsnorm, dat is wat in het landelijke coalitieakkoord staat. Een veilige afstand tot woningen is 10 x de tiphoogte, dus 2400 meter bij windpark Caprice. In Nederland is plaatsing dan bijna nergens meer mogelijk, dus praat Nederland over een compromis afstand van 10 x de masthoogte.

Is met zo'n compromis-norm windpark Caprice met 240 meter mega-hoge windturbines nog mogelijk? In Lingewaard staan ruim 450 woningen binnen de afstand van 10 x de masthoogte. En ook aan de overkant van het Pannerdensch kanaal, in Loo, staan er huizen te dicht bij de windturbines. De bewoners van al die woningen lopen een groot risico op nadelige gevolgen voor hun gezondheid. Willen we dat?

Zijn lagere windturbines misschien een optie? Bijvoorbeeld 150 meter hoog, zoals bij Ressen? Ook dan zijn er in Lingewaard nog altijd 45 woningen waarvoor die windturbines op te korte afstand staan.

Denk als Lingewaarder goed na aan welke partij je jouw stem toevertrouwd.