Afbeelding
Foto: Dennis Vloedmans

Bijzondere Via Crucis van Liszt en Requiem van Fauré

Algemeen

NIJMEGEN - Toonkunstkoor Nijmegen brengt op 27 maart om 15.00 uur een bijzondere uitvoering van de Via Crucis van Liszt. In de Titus Brandsma Memorial aan de Stijn Buysstraat 11 in Nijmegen krijgt het publiek de veertien staties te zien, in de vorm van schilderijen van de Duitse kunstenaar Sieger Köder, terwijl het koor rondom hen de kruisweg aflegt.

Via Crucis valt op in het oeuvre van Liszt door de grote verstilling. Hij wist een sobere, serene muziek te componeren. Het is een compositie waarin de toonsoort lijkt te verdwijnen en de chromatiek de overhand krijgt. Liszt zelf wilde het werk uitvoeren met begeleiding door een harmonium. In de uitvoering door het Toonkunstkoor wordt aan deze wens gehoor gegeven door Dirk Luijmes, die met het koor en de bariton Hans Scholing de rondgang maakt.

Behalve Via Crucis zal ook het prachtige Requiem van Fauré klinken. Deze verkorte versie van een katholieke mis voor de doden biedt troost en berusting. Het werk bevat zeven delen en is geschreven voor koor, orkest, orgel, sopraan en bariton. Voor de uitvoering op 27 maart is gekozen voor een intieme bezetting, met begeleiding bestaande uit harmonium en harp.

Solisten en begeleiding: Tineke Roseboom (sopraan), Hans Scholing (bariton), Manja Smits (harp) en Dirk Luijmes (harmonium). Dit alles onder leiding van Hans de Wilde (dirigent). Het concert is zonder pauze. Meer informatie staat op www.toonkunstkoornijmegen.nl.