Gedenkhoek Protestantse kerk Huissen. (foto: Jenneke Coenen)
Gedenkhoek Protestantse kerk Huissen. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Veertig

Avondwake woensdag 16 maart 17.30 - 18.00 uur, ‘vrede is voor iedereen‘. Viering zondag 20 maart 2022, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Voel je welkom. Of vier online mee via kerkdienstgemist.nl (op elk gewenst tijdstip). Ook vrijdagmiddag is de kerk open. Voor stilte, een kaars branden… of zo maar gezellig een kop koffie of thee en een babbeltje. Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35.

We zitten middenin de 40-dagentijd, de periode van Aswoensdag tot Pasen. Op zondag 17 april a.s. is het Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij de weg die Jezus heeft afgelegd én bij wat er om ons heen gebeurt, dichtbij en ver weg. Mede een reden om zolang de oorlog in Oekraïne duurt de kerk open te stellen voor een avondwake, een gemeenschappelijk moment van bezinning. In de Bijbel is 40 een belangrijk getal. 

Het verhaal gaat dat Jezus veertig dagen in de woestijn leefde om te vasten en te bidden. En het volk Israël trok veertig jaar door de woestijn voordat zij in het beloofde land aankwamen. Veertig is een getal dat duidt op voorbereiding en overgang. De 40-dagentijd duurt 46 dagen omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is een feestdag. De 40-dagentijd is voor velen ook een tijd van vasten. Maar op een feestdag wordt niet gevast. Kortom, we zitten midden in een periode van bezinning, op onszelf en de mensen om ons heen. Op weg naar Pasen, verwachtingsvol vooruit kijkend (Marja Huson-ter Avest, scriba).