Afbeelding
Foto:

Energiedebat: grootse

opgave, groeiende urgentie

LINGEWAARD - Op 3 maart hield Lingewaard Energie weer het Energiedebat. Het doel: kiezers inzicht geven in de ambitie (of het gebrek hieraan) over een van de grootste opgaven van deze tijd, de Energietransitie. Tien politieke partijen deelden hun ideeën en standpunten.

De opgave. Het huidige elektriciteitsverbruik, de warmtevraag en de mobiliteit moeten we duurzaam opwekken. Dit vraagt om grotere scherpe keuzes dan alleen isoleren en warmtepompen. Alle partijen willen Lingewaard energieneutraal in 2050. Een gezamenlijke basis voor keuzes over onder andere windmolens en zonnevelden.

Debat; algemeenheden, belemmeringen en sommigen iets scherper. Het debat verliep hoffelijk. Politici kregen één minuut voor hun visie en debatteerden onderling. 'Mee-participeren' en 'het eerlijke verhaal' kwamen langs. Natuurlijk ook belemmeringen en lastige vraagstukken.

Een paar partijen wil geen windmolens, maar had geen alternatief. Weer andere partijen waren helder: zonder windmolens en zonneparken gaan we het niet redden. Groen, draagvlak en betaalbaarheid zijn voor alle partijen belangrijk. 

Inspiratie van elders

Roëlle Venema vertelde over bijzondere energie-initiatieven. Dit inspireerde de politici. Roëlle daagde Lingewaard uit om over vier jaar ook onze gemeente als voorbeeld te kunnen noemen in de energietransitie. Een uitdaging voor het nieuwe college voor na de verkiezingen.

Op wie moet ik stemmen? De een heeft meer ambitie, een enkele wil geen windmolens en andere partijen zetten zich in voor de minima. Maak uw eigen keuze. Kijk terug of lees de samenvatting op www.lingewaardenergie.nl.

Wat gaat er nu gebeuren?

De opgave is fors. De ambitie is nog beperkt, maar de urgentie lijkt iets te groeien. Windmolens en een isolatiefonds gaan er komen, maar de nadruk ligt vooralsnog op simpele, snelle resultaten; 'in gesprek' en zonnepanelen op daken.

Lingewaard Energie kijkt terug op een geslaagde avond in een goede sfeer. In Lingewaard lopen we niet voorop. Maar we gaan wel stapjes zetten...