De bestrating van Fase 1 is in volle gang.
De bestrating van Fase 1 is in volle gang. Foto: Sjaak Veldkamp

Nieuwbouw De Vonkenmorgen stokt Vleumingen-West

Algemeen

GENDT – De initiatiefnemers van woningbouwplan Vleumingen-West hebben haast. De eerste fase is nog niet afgerond of Hendriks Ontwikkeling en Van den Bosch Vastgoed hebben al te kennen gegeven om na afronding van de nieuwe wijk met 86 woningen zo snel door te stoten met de ontwikkeling van fase 2. Het college heeft positief gereageerd, maar wel met een slag om de arm. Het werk aan de tekentafel gebeurt op eigen risico. “De initiatiefnemers ontwikkelen nu voor eigen rekening en risico een plan zonder deze school”, zegt het college.

Een nieuwe bewoner kijkt hoe zijn straat wordt ingericht. Het zandbed wordt klaargemaakt om bestraat te worden. Links van zijn woning kijkt hij uit op een appelboomgaard, fase 2 van Vleumingen-West. Men gaat er van uit dat er ruimte is voor maximaal 100 tot 120 woningen. Daarbij is voor het college het uitgangspunt dat er minimaal 50 procent in de categorie betaalbare woningen moet vallen.

Vorig jaar besloot het college om eerst Vleumingen in zijn geheel te ontwikkelen, daarna komt in Gendt plan De Bongerd aan de Langstraat aan de beurt. Stedenbouwkundig gezien heeft het ‘afmaken’ van Vleumingen-West als één plan, de voorkeur, schreef het college destijds aan de gemeenteraad. “Vleumingen-West, fase 2 zal naar verwachting sneller gerealiseerd kunnen worden.”

IKC De Vonkenmorgen

Snel realiseren van het college loopt niet in de lijn van de initiatiefnemers. Het college dubt nog steeds over een plek voor een nieuwe IKC De Vonkenmorgen. De gesprekken hierover met het schoolbestuur zijn al in volle gang. Opties zijn de locatie Nijmeegsestraat, De Schoolstraat, of Vleumingen-West. De Vonkenmorgen en het bestuur van stichting Voorschools en Primair Onderwijs De Linge hebben zich stevig uitgesproken voor nieuwbouw op de huidige plek aan de Schoolstraat.
Er wordt al circa vier maanden reikhalzend uitgekeken op een geluid uit het gemeentehuis. In december werd een infobijeenkomst voor de ouders door de gemeente afgeblazen. De Vonkenmorgen heeft een deel van de tijd van een leerkracht ondergebracht om de nieuwbouwplannen voor te bereiden. Het college houdt de kaarten echter tegen de borst. Ook over een datum van besluitvorming.