Afbeelding

Landelijk wonen aan de Karstraat in Huissen

Algemeen

HUISSEN - Het terrein van het voormalig tuincentrum Helsen aan de Karstraat wordt bestemd voor woningbouw. Het college heeft medewerking verleend voor de bouw van tien woningen. De gemeenteraad krijgt na een inspraakprocedure het voorstel om een gewijzigd bestemmingsplan vast te stellen.

Het tuincentrum sloot de deuren toen in augustus 2017 de eigenaar Gerard Helsen op 46 jarige plotseling was overleden. Opvolging was er niet. De nieuwe eigenaar heeft in 2019 het plan ingediend om het bedrijf te slopen. Er komt 5.500 vierkante meter beschikbaar voor de bouw van vier 4 tweekappers en twee vrijstaande woningen. Het voormalige tuincentrum bestaat uit bedrijfsbebouwing, parkeerplaats en een kleine bomenkwekerij, die volgens de gemeente door wildgroen is verrommeld.

Het college ziet met de bouwplannen een duidelijke verbetering van het gebied. “De voorgestelde herontwikkeling zorgt er voor dat het nu verpauperde gebied duurzaam onderdeel kan uitmaken van dit deel van ’t Zand waarbij zorgvuldige landschappelijke inpassing is geborgd en dat het totale gebied een kwaliteitsimpuls krijgt.”

De verrommelde boomgaard wordt opgeschoond en wordt daarna onderdeel van particuliere tuinen. Het groene wijkje aan de Karstraat krijgt een kwaliteitsimpuls, zegt het college. De locatie krijgt een beeld van landelijk wonen dat past in door de gemeenteraad vastgestelde Ontwikkelingsvisie ‘t Zand.

Het plan gaat uit van woningbouw in de vrije sector. Het plan bevat geen starters erkent het college. Een politieke discussie over de verplichting van 50 procent betaalbare woningen lijkt niet aan de orde. Het plan is namelijk opgesteld vóórdat de gemeenteraad de Nota Wonen 2020-2025 heeft vastgesteld. “De realiteit is echter dat deze woningen door hun ligging en vaak ruimere kavels nog steeds in de vrije sector vallen”, zo weet college. Oftewel, in de categorie boven de 355.000 euro.