Duizend jaar oude eik in Doornenburg.
Duizend jaar oude eik in Doornenburg. Foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk

Sterke ideeën bij lezing natuur in Lingewaard

Algemeen

LINGEWAARD - Tijdens de lezing op 23 maart van Lenny van Bussel kwamen er sterke ideeën tevoorschijn om ons natuurlijk kapitaal te vergroten. 

Deze ideeën willen we van stichting Lingewaard Natuurlijk graag delen:
* Denk eerst eens aan de mogelijkheden van de natuur en pas dan de woningen/industrie/wegen aan. Er ontstaat een mooiere leefomgeving (actie: projectontwikkelaars, gemeente).
* Werk systematisch aan het natuurbewustzijn bij kinderen in opvoeding en onderwijs. Dus niet af en toe (actie: ouders en leerkrachten)
* De kennis over de waarde van ‘gratis?’ natuur voor mensen lijkt bijna afwezig, ook bij bestuurders. Hier kan veel meer aandacht aan gegeven worden. (actie: gemeente, politieke partijen, Lingewaard Natuurlijk)
* Projecten starten met crowdfunding om aankoop en aanleg van natuur (bijvoorbeeld meer bos) in Lingewaard mogelijk te maken (actie: Lingewaard Natuurlijk, gemeente, provincie). Voorbeelden zijn er uit de Ooijpolder en in Wageningen ‘Binnenveld’.
* Wat is het resultaat van de actie Steenbreek in Lingewaard en hoe kan dit beter? (actie: gemeente en Lingewaard Natuurlijk)
* Woonwijken met natuur verfraaien: bewoners en tuinen, wijken, wijkplatform (actie: bewoners, wijkplatforms en gemeente).
* Meer regie vanuit de gemeente bij de energietransitie, klimaatadaptatie en versterken van de biodiversiteit (actie: gemeente, Lingewaard Energie en Lingewaard Natuurlijk)

Er zijn voldoende mogelijkheden om samen met onze natuur te werken aan: schoon drinkwater, voedsel, zuurstof, schone lucht, een fijne leefomgeving, recreatiemogelijkheden, verkoeling, hout, CO2 vastlegging en nog veel meer.