Voorzitter zoekt aandacht.
Voorzitter zoekt aandacht. Foto: Martin Veenendaal

Feestelijke ingebruikname Hauptwerkorgel

Algemeen

BEMMEL - Op de tweede dag van de lente nam de stichting Orgelkring Bemmel het nieuwe Hauptwerkorgel feestelijk in gebruik. 

De nieuwe speeltafel kan op de zaalvloer geplaatst worden, zodat organist en zaal veel meer contact hebben. De nieuwe speeltafel kan het aloude Verschueren-orgel bespelen, maar kan ook zelfstandig de geweldige geluidsinstallatie van de Theaterkerk Bemmel aansturen. Daarbij kan het Hauptwerkorgel gesampelde beroemde kerkorgels uit de hele wereld laten horen. Het is bovendien mogelijk de oude orgelpijpen en de moderne elektronische klanken te mengen. En om ook de meest eisende organist tevreden te stellen kan de galm in de Theaterzaal zo aangepast worden dat de luisteraar zich in een kathedraal waant. 

Op dinsdagavond 22 maart kwamen diverse betrokkenen op uitnodiging van de Orgelkring bij elkaar. Leden van de stichtingen die financieel zoveel hebben mogelijk gemaakt, de projectleiding, de zeer bekwame en gedreven vrijwilligers van de Theaterkerk -die hieraan zoveel honderden uren gewerkt hebben- en andere betrokkenen hoorden staand hoe Jos Mijland opende met het Oekraïense volkslied. Daarna kregen zij te horen hoe indrukwekkend onder meer Buxtehude en Bach in Bemmel nu kunnen klinken. 

“Op 7 mei en 19 juni hopen we de eerste concerten te geven. Houdt https://www.orgelkringbemmel.nl/ in de gaten. Bemmel heeft een uniek orgel in een unieke Theaterkerk. Kom luisteren. Graag tot binnenkort! Overigens: In het bestuur van de Orgelkring hebben we een vacature voor een gewoon lid (v/v) dat wil meedenken en -beslissen over onze activiteiten. Interesse? Mail secretariaat@orgelkringbemmel.nl.”