De Oekraïense medeburgers rechts bij hun tijdelijke onderdak.
De Oekraïense medeburgers rechts bij hun tijdelijke onderdak. Foto: Martien van Hemmen

Helpen, omdat het kan

Algemeen

LINGEWAARD - Enige weken geleden kwamen ze uit den vreemde. Uit oorlogsgebied en op zoek naar veiligheid. Het Exoduscomité kent de verhalen uit de periode 1944-1945 toen duizenden in onze regio het oorlogsgeweld ontvluchtten.

De regio veranderde in de WOII periode in een Niemandsland waar alleen de strijdende partijen bleven. Ineens ligt dan enige weken geleden de geschiedenis om de hoek en is er daadwerkelijk een klein gezin uit de Oekraïne met alleen wat handbagage. Jonge ouders met hun dochter zoeken veiligheid en geborgenheid.

We hebben inmiddels een tijdelijk onderdak gevonden.Terwijl dit artikel geschreven wordt, hoopt het gezinnetje ingeschreven te staan in onze gastvrije gemeente.

Op zondag kwam burgemeester Nellie Kalfs een hart onder de riem steken. Wat was die kleine meid blij met het boek Nijntje. De glimlach van de kleine is meteen ook een troost voor de ouders.

Bij de benadering van onze naaste die op de vlucht is voor oorlogsgeweld kunnen wij ons laten leiden door wat onze (groot)-ouders meemaakten. Ieder die op de vlucht is voor tirannie en oorlogsgeweld verdient onze steun. En die hulp is er. Vanuit Vluchtelingenwerk, bestuur en vooral de medeburgers.