Geklepelde sleedoornheg. (foto: Jan de Moor)
Geklepelde sleedoornheg. (foto: Jan de Moor) Foto: Jan de Moor

Ingezonden brief

Het Spiegelbos bedreigd

Nergens kon de natuur zo lang zijn gang gaan als in het Spiegelbos, gelegen aan de overkant van de Defensiedijk in de buurt van Doornik. Dat is verleden tijd. Afgelopen maandag is onderhoud gepleegd aan een lange, monumentale heg. Flora en fauna zijn er vernietigd door te klepelen. 

Bij klepelen worden takken en twijgen niet afgezaagd maar gekneusd en versplinterd. Dit gebeurt met een zware machine. Maar waarom en op dit tijdstip? Desgevraagd vertelde een loonwerker dat het zou gaan om het opschonen van de zeeg aldaar. Maar de heg staat naast de watergang en niet erin en deze liep ook nog dood. Dus er was geen belemmering voor de afvoer van water. Inmiddels is aan de natuur veel schade toegebracht. De oude, bloeiende sleedoornheg met de over de zeeg hangende takken is grotendeels vernield. Daarmee is een beginnende populatie sleedoornpages verloren gegaan. Nestelende merels, heggenmussen en winterkoninkjes zijn vertrokken en een drachtige ree nam het hazenpad. 

Ook de ingeklonken grond heeft fikse gevolgen voor het bodemleven en zeker voor de zeldzame populatie van bijenorchissen. In die zin was het Spiegelbos kraamkamer van nieuwe soorten. Wie de eigenaar en opdrachtgever is, is niet duidelijk. Het gebied ligt binnen de gemeente Lingewaard, maar Nijmegen zou eigenaar zijn. Wij mogen stellen dat de omgeving daar het zwaar te verduren heeft: eerst de vernietiging van de vegetatie op de Defensiedijk, dan de bouwplannen bij de Zandsestraat en nu dus dit. Het zou passen om in het coalitieakkoord een paragraaf op te nemen over bescherming van het groen en de noodzaak van vooroverleg.
J.Koopman
J.de Moor