Cor Neijenhuis verwelkomt de leerlingen bij museum Hof van Hessen.
Cor Neijenhuis verwelkomt de leerlingen bij museum Hof van Hessen. Foto: HKH

Museum Hof van Hessen ontvangt school

Algemeen

HUISSEN - Op 15 en 29 maart verzorgde de Historische Kring Huessen museum een bijzondere geschiedenisles voor leerlingen (groepen 7/8) van IKC Binnenstebuiten.

Gestart werd op school. Ruim twintig bijzondere foto’s van Huissen uit de periode 1940- 1945 werden vertoond. Uit een origineel Huissens dagboek uit 1944 werd een stukje voorgelezen over vluchtende mensen uit het zwanenstadje. Guus Versmissen (HKH rondleider én lid van het Exoduscomité) benadrukte hoe burgers in een oorlog altijd het slachtoffer zijn. Zeker nu, met de oorlog in Oekraïne, een actueel thema.

Het geschiedenisboek bleef dicht… de leerlingen gingen op de fiets naar Huissen-Stad. In Stadsmuseum Hof van Hessen werd een filmpje bekeken, maar ook zagen de leerlingen onder andere een bijzonder dagboek en hoorden van Cor Neijenhuis het aangrijpende verhaal achter een paar kinderschoentjes. Verder werden ook nog het massagraf, het paneel bij het dominicanenklooster en het monument ‘De Klok’ bezocht. Met de dagelijkse beelden uit Oekraïne op het netvlies maakte de ochtend over ‘Huissen in WO2’ meer indruk dan ooit. Dit gold zeker ook voor de leerkrachten en de rondleiders.