Glas-in-loodraam.
Glas-in-loodraam. Foto:

Palmpasen

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Avonwake Oekraïne, woensdag 6 april 2022, 17.30 - 18.00 uur. Viering Palmzondag 10 april 2022, 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Of online via kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddaginloop 14-16 uur. Welkom.

Wij zwaaien met vlaggen bij grote sportevenementen of andere feestelijke gebeurtenissen. Toen Jezus Jeruzalem binnen kwam rijden, zwaaide men met palmtakken. Palmzondag herinnert ons aan dit verhaal en markeert tevens het begin van de Stille (Goede of Heilige) Week. De Palmpasenstok met snoep, broodhaantje en buxustakje ‘vervangt’ de palmtak.

De Stille week loopt van Palmzondag tot Stille Zaterdag. Er zijn kerken in de wereld die dan elke dag een bijzondere dienst hebben. Bij ons in Huissen in Huissen is er op woensdag (en zolang de oorlog in Oekraïne duurt) een Avondwake en zijn er vieringen op Witte Donderdag (19.30 uur), Goede Vrijdag (19.30 uur) en Stille Zaterdag (22 uur). Ze hebben een hoog meditatief gehalte, veel stiltes en muziek. De cantorij is volop in voorbereiding voor deze vieringen. Er klinkt niet alleen een Bach-koraal uit de Markus Passion maar er zijn ook liederen uit Taizé, psalmgebeden met antifonen en een Kyrie-lithanie. Zo wordt er op Palmzondag nog gejuicht voor de koning en klinkt een paar dagen later ‘Mijn God, mijn God, waarom verlaat Gij mij' uit Psalm 22. We kijken uit naar het licht van Pasen dat letterlijk op zaterdagavond de kerk wordt binnengedragen. Het is een licht ‘dat ons aanstoot in de morgen' om volop Pasen te kunnen vieren (Herman Schimmel, cantor-organist).