Glas-in-loodraam kerkzaal. (foto: Johan Dijkstra)
Glas-in-loodraam kerkzaal. (foto: Johan Dijkstra) Foto: Johan Dijkstra

Pasen is de kortste weg?

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Vieringen Stille Week: AVONDWAKE Oekraïne, woensdag 13 april, 17.30 - 18.00 uur. Witte Donderdag 14 en Goede Vrijdag 15 april, 19.30 uur. Stille Zaterdag 22.00 uur. Paasmorgen 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Welkom. Online via kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur. 

Onlangs presenteerde het Sociaal Cultureel Planbureau een rapport over (on)geloof in Nederland . En opnieuw blijkt elk nadeel ook een voordeel te hebben. Er zijn inderdaad steeds minder kerkelijk georganiseerde gelovigen. Maar de mensen die dat volhouden blijken minder vaak last te hebben  van een burn-out. Geloven als complexiteit-reductie. Geloven reikt mensen een kader aan om het leven te begrijpen en er betekenis aan te geven. Zonder geloof moet je de zin van alles zelf maar uitzoeken. Dat is een forse mentale belasting - gelovigen hebben het maar makkelijk.

Het zijn boeiende gedachten, maar veel té kort door de bocht en té zwart-wit. De komende dagen leven we naar Pasen toe. Pasen is toch het antwoord op de dood, op alle vragen? Alles komt goed, Jezus is de kortste weg naar geluk en leven! Elk jaar voel ik hoe lang die weg naar Pasen is. Een weg van brood breken en delen, van jezelf kunnen weggeven als een ander jou die vraag stelt. Van donkere nachten vol verlatenheid, pijn en verdriet. Corona en Oekraïne los je met het geloof in God niet eventjes op. Wel met mensen die volhouden en niet opgeven (Matthijs Glastra, predikant).