Afbeelding
Foto: Sjaak Veldkamp

Urgente vervanging kunstgrashockeyveld sportpark Ressen

Algemeen

RESSEN – Het tweede kunstgrashockeyveld van MHC Bemmel 800 moet urgent worden vervangen. Het veld op sportpark Ressen voldoet niet meer aan de eisen, zegt een onderzoek. Financieel is er niets geregeld. Voor een volledige vervanging wordt de gemeenteraad in allerijl gevraagd om een budgetinvestering vast te stellen.

Het kunstgrasveld is 22 jaar oud. Dat het veld al zolang meegaat, is te danken aan het goede onderhoud van de vereniging, zegt het college. Normaal gesproken wordt een veld na ongeveer twaalf jaar vervangen. Uit het keuringsrapport van 2018 was echter de verwachting dat de levensduur nog zeven jaar was.

Voor een urgente vervanging is geen aanleiding geweest. De kunstgrasmat voldeed nog aan de eisen, zo was het oordeel. Op ‘nadrukkelijk verzoek’ van de hockeyvereniging heeft de gemeente dit jaar de status nogmaals beoordeeld. Een teleurstellende uitkomst: “Als het veld niet wordt vervangen ontstaan er onveilige situaties en leidt het tot meer afgelastingen en ondercapaciteit.” Risico’s op blessures aan gewrichten, ledematen en gezicht. Oordeel van ingenieursbureau Newae: “Het veld is echt op.”

Het te vervangen veld is een zogenoemd zand-ingestrooid kunstgrasveld. Landelijk gezien worden die nauwelijks nog aangelegd. Er is gekozen voor een waterveld. De speltechnische eigenschappen leveren meer veiligheid op zoals minder schaaf- en brandwonden. Plus dat het een aantrekkelijker hockeyspel oplevert.

Er is haast geboden. De voorbereidingen zijn al gestart. De gemeente wil deze zomer de vervanging hebben gerealiseerd, want dan wordt er niet gesport. Om de vervanging uit te kunnen voeren is een aanbesteding op de kortst mogelijke termijn noodzakelijk, meldt het college. “Vervanging in de wintermaanden is niet mogelijk. Bepaalde grondwerkzaamheden kunnen niet uitgevoerd worden onder koude weersomstandigheden.”

De kostenraming blijft voorlopig geheim om te voorkomen dat marktpartijen al weten welk bedrag het college wil reserveren. “Hierdoor hopen we met de aanbesteding een zo gunstig mogelijke prijs uit de markt te halen.” De gemeenteraad is aan zet.