Afbeelding
Foto:

Ingezonden brief

Natuurbeleid formeren 

in Lingewaard: nu of nooit

Wereldwijd staat de natuur op instorten. Dat geldt ook voor Nederland. Van agrarische gebieden tot natuurgebieden, van binnenwateren tot stedelijke gebieden: overal lopen natuurkwaliteit en biodiversiteit terug, aldus het rapport van de Rli (Raad voor de leefomgeving en infrastructuur). Insecten, bloemen en vogels verdwijnen uit het landschap. Wat er overblijft is gras, ganzen en brandnetels. Dit geldt natuurlijk ook voor Lingewaard! Maar wat dragen wij eraan bij om het tij te keren?

Behalve incidenten die naar buiten komen, zoals de vernietiging van vegetatie op de Defensiedijk, de verstoring van de natuur door klepelen in het Spiegelbos en de discussie rond het woningbouwproject Zandsestraat, is er natuurlijk veel meer aan de hand. Wat ontbreekt zijn kort gezegd beleidsambities op het gebied van de natuur. In het coalitieprogramma 2018-2022 van VVD, LBL, CDA en lingewaard.NU gaat het vooral om ‘bouwen’ en staat niets prominents aangegeven over ‘natuurbeleid’. In de kleine lettertjes ad leefbaarheid wordt alleen gerept over ‘actualiseren van het landschapsontwikkelingsplan’ en ‘aandacht voor biodiversiteit en bescherming van bijzondere flora en fauna’. Het staat tussen het ‘evalueren van het hondenbeleid’ en het ‘behoud van kermissen’ in. Daar moet de burger het maar mee doen. Verder ook daar niets concreets over de planvorming. Navrant voor de kans op formulering van natuurbeleid is daarbij dat op één na weer dezelfde coalitiepartijen gaan formeren en bijna dezelfde wethouders in beeld komen. Of gaan deze partijen gelet op het genoemde Rli-rapport en de desastreuze toestand van onze natuur nu wél bijsturen en kunnen wij programmatisch nu iets meer van hen verwachten? Anders gezegd kunnen ze elkaar wellicht vinden in een stevige natuurparagraaf in het coalitieprogramma?

Zou de gemeente vanwege de formatie niet het voortouw moeten nemen om samen met betrokken natuurorganisaties waaronder Lingewaard Natuurlijk en burgers, te komen tot een aangescherpte beleidsambitie en planvoorbereiding waardoor de contouren van een lokaal natuurbeleid scherper naar voren komen. Het Rli-rapport geeft daarvoor voldoende grondslag.

Lingewaard Natuurlijk,
Jan de Moor