Haan op dakruiter protestantse kerk. (foto: Jenneke Coenen)
Haan op dakruiter protestantse kerk. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

De tijd na Pasen

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Avondwake Oekraïne, woensdag 20 april, 17.30 - 18.00 uur. Viering zondag 24 april, 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Online kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddag inloop 14-16 uur. 

Pasen is voorbij. We hebben de stille week achter de  Voor een aantal mensen de tijd van reflectie op het afgelopen jaar, uitmondend in het vieren van de opstanding van Jezus. Het leven kan opnieuw beginnen. We kunnen de last van het verleden afleggen en een nieuwe start maken. 

Dat klinkt mooi en intussen blijven zaken uit het verleden een rol spelen in het nu. Dat kan het verlies zijn van naasten, van een vriendschap, van een baan. Dat geeft zo’n nieuwe start een andere lading dan als die zonder ‘last’ is. Als ik dit schrijf (13-4) is er nog oorlog in Oekraïne. Ik denk dat dit als u dit leest, een week later, nog steeds het geval zal zijn. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun de Oekraïners krijgen. Het geeft hun de moed en kracht om door te zetten. Zij hopen dat er met die ondersteuning snel Vrede komt zodat ook zij een nieuwe start te kunnen maken.

Ook die nieuwe start zal de vanuit een enorm verlies plaats vinden. Verlies aan levens, aan huis en haard. Aan leven zoals ze het gekend hebben. Ik hoop dat we ze blijven ondersteunen bij het weer op de been komen. Want dat is ook de boodschap van Pasen.
Het samen mens zijn. Je leven te mogen leven zoals jij dat wilt. In Vrede en Vrijheid. Jezus heeft dat ons voorgedaan en daar de ultieme prijs voor betaald. En toch ging het (zijn) leven door (Wijchert de Wit, pastoraat).