(eigen foto)
(eigen foto) Foto: eigen foto

Ingezonden brief

Vermeende bezuinigingen WMO is zich zelf in de voet schieten

Gemeenten ontvangen jaarlijks geld van de Rijksoverheid uit het 'gemeentefonds. Dit geschiedt volgens een verdeelsleutel. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Hoeveel geld individuele gemeenten uit het gemeentefonds krijgen, hangt onder meer af van diverse kenmerken van de gemeente, alsmede diverse factoren en maatstaven, die de betreffende gemeente ten laste komen.

Van invloed zijn onder andere de kosten WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), die de gemeente heeft. Wordt hierop bezuinigd door het invoeren van maatregelen, zoals de verplichte was- en strijkservice in de gemeente Lingewaard, dan kan dit leiden tot een korting van het te ontvangen geld uit het gemeentefonds. Dit is zich zelf in de voet schieten en getuigt niet van een effectieve bedrijfsvoering.

NB: een (verplichte) was- en strijkservice, die overigens nog altijd juridisch betwistbaar is.
Wat wordt er dan uiteindelijk bereikt na alles wat de getroffen, hulpbehoevende bewoners is aangedaan door deze (verplichte) was- en strijkservice in te voeren, die ten koste gaat van het oorspronkelijke aantal geïndiceerde uren huishoudelijke hulp?

De kosten WMO worden weliswaar verminderd, maar de gemeente ontvangt dan ook minder geld uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid.

Cliëntenraad WWB Lingewaard