Idyllische natuur aan de Defensiedijk Bemmel . Natuur in de directe leefomgeving is essentieel voor de gezondheid en het welbevinden van mensen, vinden de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur én Lingewaard Natuurlijk.
Idyllische natuur aan de Defensiedijk Bemmel . Natuur in de directe leefomgeving is essentieel voor de gezondheid en het welbevinden van mensen, vinden de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur én Lingewaard Natuurlijk. Foto: Sjaak Veldkamp

Meer aandacht voor natuurbeleid in Lingewaard: nu of nooit

Algemeen

BEMMEL - Het natuurbeleid in Lingewaard kwam er met het oude college bekaaid vanaf, vindt Lingewaard Natuurlijk. Het ging in het coalitieprogramma vooral om ‘bouwen’ en er stond niets prominents aangegeven over ‘natuurbeleid’. Ondertussen staat de natuur wereldwijd en ook in Lingewaard op instorten, zegt Lingewaard Natuurlijk. Er moet een natuurbeleid van de grond komen, zo is de dringende boodschap aan Lokaal Belang Lingewaard, VVD, CDA en PvdA die op weg zijn een nieuw college te smeden.

Lingewaard Natuurlijk schermt met het rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. “Van agrarische gebieden tot natuurgebieden, van binnenwateren tot stedelijke gebieden: overal lopen natuurkwaliteit en biodiversiteit terug.” Insecten, bloemen en vogels verdwijnen uit het landschap. “Wat er overblijft is gras, ganzen en brandnetels”, dit geldt ook voor Lingewaard, staat in de brief naar de toekomstige coalitiepartijen.

Lingewaard Natuurlijk is een vrijwilligersorganisatie met een hart voor de natuur. Een van de aandachtsgebieden is landschapsontwikkeling, omdat ze het gebiedseigen rivierenlandschap willen behouden en waar mogelijk herstellen. En daar heb je wel de gemeente bij nodig. Voorzitter Jac Lamerichs heeft in de afgelopen 4 jaar er weinig beweging in gezien en richt zich nu op het ‘nieuwe’ college. Inspraak bij de omgevingsvisie heeft afgelopen periode niet veel opgeleverd. Het moet anders zegt de voorzitter. “Wij willen aandacht voor een sterkere natuurparagraaf in het coalitieprogramma.”

Natuurbeleid moet ook in Lingewaard. Nu of nooit, zegt Lingewaard Natuurlijk. “Wat ontbreekt zijn kort gezegd beleidsambities op het gebied van natuur.” In kleine lettertjes werd volgens Lingewaard Natuurlijk alleen gerept over het ‘actualiseren van het landschapsontwikkelingsplan’ en ‘aandacht voor biodiversiteit en bescherming van flora en fauna’. Heel erg mager, vindt de vrijwillige natuurorganisatie. “Het staat tussen het evalueren van het hondenbeleid en kermissen. Daar moet de burger het mee doen.”

Voorzitter Jac Lamerichs vat het standpunt van Lingewaard Natuurlijk samen: Natuur en landschap zouden dus juist uitgangspunt moeten zijn bij nieuwe ontwikkelingen. Dat is onze uitdaging, die wij graag delen en samen willen realiseren met de inwoners van Lingewaard en de politiek.