Afbeelding

Alcedo, Sally, Kik, Paddendier aan d’Oeverplas

Algemeen

LINGEWAARD - In de koningsweek 2022 zijn er bij Talento Metissimo weer gratis verrijkingslesjes in het Lentelokaal; de nieuwe naam van de buitenlocatie. Op verzoek wordt het sprookje van de IJsvogels verteld, je mag ze ook namaken, en er is nog veel meer...!

In deze week staat het Oever- en Waterwacht educatieprogramma centraal. Al 4 broedseizoenen is er verwoesting aan de Noord- en Oostoever van d’Oeverplas van Park Lingezegen, het park van 100 miljoen. Giga geld voor kap-apparatuur en vernielingen of mochten de burgers van Lingewaard weer betalen? De Franse spreuk van NL: J’ai maintaindrai is hier duidelijk verwaterd.

De Koningsvisser houdt een oogje in het zeil, we hopen dat het Alcedo paartje dit jaar terugkomt... maar helaas zijn er ook ernstige verontreinigingen nabij de Oostoever aangetoond. Dat geeft extra zorg voor de instandhouding van de beschermde salamanders, kikkers en padden. Deze oever dient versterkt te worden met stevige boomwortels, riet etc. de enige manier om verdere uitspoeling te voorkomen en het milieu te beschermen. Dit deel is nl. de kraamkamer van de plas en uitermate gevoelig voor zware metalen. Vragen vorig jaar waren: “Waar kun je nog veilig spelen? Waar moet ik op letten? Wie is eindverantwoordelijk voor een gezonde speelomgeving? Waarom nog natuurafspraken als de overheid blijft vernielen? Nieuwe Omgevingswet?”

Hoofdmoot blijft de groene educatie met de mooie Alcedo nabij de viskraamkramers en haar amfibieën, kikkers, padden en nog veel meer! Graag vooraf aanmelden. Tijd in overleg. Zie www. TalentoMetissimo.nl of bel 06 25506566.