Oorlogsmonument muur Bavokerk Angeren.
Oorlogsmonument muur Bavokerk Angeren. Foto: Archief Bavo

Herdenken en vieren Angeren

Algemeen

ANGEREN - Op woensdag 4 mei staan we in Angeren stil bij de  militairen en burgerslachtoffers die door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Op 5 mei vieren we de bevrijding van de oorlog.

Programma 4 mei: herdenken

Op deze dag is er een Dodenherdenkingsdienst in de Protestantse Kerk aan de Molenstraat. We herdenken allen die gevochten hebben en die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. We noemen met name de gesneuvelde Angerense militairen, de burgerslachtoffers uit Angeren en de in Angeren omgekomen evacuées.  

De viering in het Protestantse kerkje begint om 19.00 uur. De Harmonie van Angeren zal de dienst muzikaal ondersteunen. Rita Lusing, Joop Koopman, Rob de Waal verzorgen het vocale gedeelte. Na de bijeenkomst luiden we de klokken, wordt het taptoesignaal gegeven, houden we twee minuten stilte en leggen de kransen/bloemen bij de (graf)monumenten neer. Je bent van harte welkom.

Programma 5 mei: vieren

Op donderdag 5 mei vieren we de Bevrijding met het ontsteken van het bevrijdingsvuur bij het monument ‘de Bevrijdingsboom” hoek Jan Joostenstraat-Iepenstraat. Het bevrijdingsvuur wordt door wandelaars en paard met wagen in Huissen (rond 11.00 uur) opgehaald. Rond 12.00 uur komt het vuur in Angeren aan en wordt het door burgemeester Nelly Kalfs ontstoken, waarna er koffie/thee in het Dorpshuis is.

Het is voor de eerste keer dat in Angeren het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Jong en oud worden hiervoor uitgenodigd. Tevens wordt alle inwoners van Angeren gevraagd om op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok te hangen en op 5 mei in de top.