Dakisolatie van binnenuit.
Dakisolatie van binnenuit. Foto: Energieloket Lingewaard

Dakisolatie nodig voor aardgasvrij?

Algemeen

LINGEWAARD - Iedereen met een woning van vóór 2005 kent dit verhaal: voordat je de stap naar aardgasvrij kunt zetten moet je de woning goed isoleren. Naast glasrenovatie zijn er drie verschillende vormen van isolatie waarmee je de schil van het huis spreekwoordelijk dikke sokken, sjaal en een muts geeft: vloer-, gevel- en dakisolatie.  

De vertrouwde gasgestookte CV-ketel verwarmt de radiatoren. De radiatoren warmen de lucht in de woning op. Warme lucht stijgt op en de warmte verplaatst zich naar de bovenkant van de woning. Via een goed geïsoleerd dak krijgt de warmte minder de kans om de woning te ontglippen.
Van de drie isolatiemethodes zou dakisolatie dus duidelijk de hoogste isolatiewaarde moeten hebben. Logisch toch? Niet echt. De praktijk rekent namelijk anders. Bedenk hierbij even het volgende: hoe woon jij zelf het liefst in je woning? Waar verwarm je, en waar minder of helemaal niet?

Het EnergieBespaarAdvies houdt rekening met hoe bewoners hun woning verwarmen. Wel of niet een open trap? Wel of niet op zolder slapen? En, wel of niet vaak boven verwarmen? De energiebesparing passend bij deze werkelijke situatie leidt tot een eerlijker beeld over rendement en terugverdientijd.

Om meer te focussen op isolatie is er een webinar gepland op 3 mei. Deze zal in het teken staan van isoleren en ventileren. Ook is hier de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast is er een tweede webinar georganiseerd op 24 mei. Deze zal eerst een focus hebben op het EnergieBespaarAdvies maar zal zich daarna richten op aardgasvrij verwarmen! Houd de website van het energieloket in de gaten.