Afbeelding

Gemeentelijke website een digitale lappendeken

Algemeen

LINGEWAARD – De stroom aan gemeentelijke websites over diverse beleidsterreinen is uitgemond in een ‘lappendeken’. Het CDA-raadslid Henk Arends heeft over het digitale doolhof bij het college aan de bel getrokken. Het beheer blijkt volgens de antwoorden onduidelijk en versnipperd. De regie en toegankelijkheid moeten worden verbeterd, erkent het college volmondig.

Er zijn veel verschillende deelwebsites van Lingewaard en soms staat er info op die achterhaald is. Als voorbeeld noemt Arends de Cultuurnota die ruim twee maanden geleden is vastgesteld, maar op gemeentelijke website ‘Samen’ nog steeds de gelegenheid geeft om een mening over de cultuurnota te geven. “Daarmee de indruk wekkend dat zo’n mening er ook nu nog toe doet’’, merkt het CDA-raadslid op.

De gemeentelijke websites behoren actueel te zijn, maar het beheer is momenteel versnipperd, geeft het college in de beantwoording aan. Het digitale doolhof van Lingewaard.nl telt circa tien websites. “Beheerders weten van elkaar meestal niet wat er gepubliceerd wordt. We hebben ongeveer tien websites die afzonderlijk door verschillende teams beheerd worden.” Op dit moment heeft het college niet altijd het overzicht van deze websites. Dat is onwenselijk, geeft het college toe.

Sommige websites zijn onderdeel van een project. Deze websites worden gelinkt wanneer een project actueel is, zo is de uitleg. “Het zoekgedrag wordt dan gestuurd. Inwoners gaan niet zomaar naar een projectwebsite toe.”

Toch moeten er verbeteringen komen, vertelt het college aan het CDA-raadslid Arends. De term lappendeken krijgt van het college geen gehoor. De gemeentelijke informatie moet vindbaar zijn, maar hoeft niet per se vanuit één website. “Mensen hebben over het algemeen geen dagelijkse gang naar onze website. Ze komen er alleen als ze een reden hebben om er naartoe te gaan. Inwoners zoeken vooral naar beleid op momenten dat het actueel is, dus voordat het definitief is vastgesteld.” Naar welke website de gemeente doorverwijst, maakt volgens het college voor de bezoeker niets uit.

Toch is er werk aan de winkel. Er is een online team samengesteld die de regie heeft op de verschillende websites zodat ze meer op elkaar gaan aansluiten. Een andere belangrijke opdracht is het verbeteren van de toegankelijkheid.