Beschermvrouwe en jubilarissen ontvangen de vendelhulde.
Beschermvrouwe en jubilarissen ontvangen de vendelhulde. Foto: Harry ten Have

Jubilarissen en beschermvrouwe bij gilden Huissen

Algemeen

HUISSEN - Op zondag 24 april werd door het gilde van Sint-Gangulphus herdacht en gevierd dat 486 jaar geleden het gilde werd opgericht. Op deze dag worden traditiegetrouw ook de jubilarissen gehuldigd. 

Het koningspaar van het gilde had nog een verrassing, het schonk aan het gilde de gerestaureerde standaardvaandels. Tijdens de eucharistieviering werden deze twee nieuwe standaardvlagen gezegend. Eenmaal in het Rijnstedegebouw werden na een gezamenlijke maaltijd twee jubilarissen in het zonnetje gezet. 

Henk Iding, 40 jaar lid van het kruisboogvendel. Jaren haalde hij met zijn kruisboog menige titel binnen, zelfs tot koning van het gilde. Henk was ook actief in allerlei werkgroepen die menig gildefeest organiseerde. De tweede jubilaris was Wim van de Jagt, 25 jaar lid van het gilde en tevens schuttersknecht, beheerder van de gilden attributen. Een van de drijvende krachten achter het jaarlijkse gildefeest eind juni.
De burgemeester van Lingewaard, Nelly Kalfs werd ingehuldigd als nieuwe beschermvrouwe van het gilde. (www.gildenhuissen.nl)