Vrijwilliger gezocht.
Vrijwilliger gezocht. Foto: eigen foto

Is vrijwilligerswerk wel altijd vrijwillig?

Algemeen

LINGEWAARD - Wanneer is sprake van vrijwilligerswerk? Vrijwilligerswerk is werk dat u ‘onbetaald en onverplicht’ doet, voor anderen of voor de samenleving. Uit vrije wil, de maatstaf voor aantrekkelijk vrijwilligerswerk. Is vrijwilligerswerk wel altijd vrijwillig? 

Politieke keuzes en bezuinigingen door de overheid hebben tot gevolg dat er steeds meer op het bordje van het vrijwilligerswerk wordt gelegd.
(Betaalde) coördinatoren en bestuurders van organisaties maken graag en gretig gebruik van creatieve vormen van vrijwilligerswerk. Het liefst daarbij nog ondersteund door de (gemeentelijke-)overheid.

Met name vanuit de Participatiewet worden mensen op een dwangmatige wijze aangezet om vrijwilligerswerk te verrichten. Dit alles onder de noemer van ‘werkervaring opdoen’. Niet onvermeld mogen blijven de organisaties met betaalde coördinatoren, die conflicterend zijn met de kleine vrijwilligersorganisaties en deze bestoken met het werven van vrijwilligers.

Er wordt door overheid en instanties indringend op de deur van het vrijwilligersbestand geklopt om te helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. En dat leidt niet alleen tot verwarring, maar ook tot gevoelens van miskenning en boosheid: ‘We worden gebruikt!’. Het is een verwarrend verschijnsel, want vrijwilligheid en dwang zijn immers strijdig met elkaar? Men heeft er ook nooit mee van doen gehad: een onvrijwillige vrijwilliger? Wat moet je ervan vinden en wat moet je ermee aan? 

Voor meer informatie neem contact op met de Cliëntenraad WWB Lingewaard of kijk op https://www.cwwb.nl.