Oefenen met de peukenzuiger.
Oefenen met de peukenzuiger. Foto: Marga Reintjens

Peuken, peuken en nog eens peuken

Algemeen

BEMMEL - Zaterdag, 30 april zijn we als ZWAB weer zwerfvuil gaan ruimen. Omdat dit vlak na Koningsdag was, zagen we dat dat echt wel nodig was. Vooral Het Kinkelplein lag stampvol met peuken. 

Veel daarvan hebben we gelukkig op kunnen zuigen met onze peukenzuiger, veel hebben we ook zo op kunnen rapen, maar het overgrote deel van deze viezigheid, hebben we niet op kunnen rapen, omdat ze te vertrapt waren, tussen de tegels of op het grind waren uitgedrukt. Het is zo jammer dat de rokende mens nog steeds niet beseft hoe slecht roken is voor je eigen gezondheid, maar ook hoe slecht het is voor de natuur en milieu. 

Al eerder hebben we aangegeven dat de filters van deze peuken pas na tien jaar vergaan... En dat je wil roken is natuurlijk je eigen beslissing, maar laat je peuk niet achter op de stoep, in het gras, of tussen het grind. Er staan prullenbakken genoeg, gooi het daar in, daar hoort het ook!

Het clubje opruimers was klein, maar niet minder fanatiek. Het blijft triest om te zien met hoeveel afval men weer terugkomt, zakken vol en met de vreemdste dingen. Van kapotte fietsonderdelen, piepschuim, afvalbak vol met plastic flessen (sommige mét statiegeld). Niet te geloven dat mensen dat zomaar van zich afgooien en zich niet afvragen hoe Moeder Natuur daar mee moet omgaan. 

Dus gooi je afval niet in de berm, grasveld, goot of bij een ander in de tuin, maar neem het mee naar huis of gooi het in de daarvoor bestemde afvalbak. Onze volgende ZWAB actie is gepland op zaterdag, 28 mei. Kijk voor nadere info e/o mooie foto’s en leuke verhalen op https://zwabbemmel.jouwweb.nl.