Ingang Raadhuisplein. (foto: Jenneke Coenen)
Ingang Raadhuisplein. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Herdenken en vieren

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Avondwake Oekraïne, woensdag 4 mei 2022, 17.30 - 18.00 uur. Viering zondag 8 mei 2022, 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Welkom. Online via kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur.

4 en 5 mei zijn ook in onze kerk bijzondere momenten. In de viering op de zondag die direct volgt op deze bijzondere data wordt er aandacht besteed aan het herdenken van de slachtoffers en het vieren van de vrijheid. Als kerk realiseren we ons ook dat we de vrijheid pas echt kunnen vieren als we niet eerst de doden herdacht hebben.

De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de oorlogen daarna hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Het past ons om hen te gedenken. Op een paar duizend kilometer bij ons vandaan wordt nu gevochten voor vrijheid en vallen er doden. Al deze getroffen mensen betalen de hoogste prijs door hun leven te geven voor deze vrijheid. Daarom zijn we minstens 1 minuut stil en herdenken we met woorden uitgesproken in een gebed, een lied of een gedicht.

Vrijheid is - eens te meer in deze tijd - niet vanzelfsprekend. We realiseren ons dit en zijn solidair met hen die de gevolgen van het niet vrij zijn dagelijks ervaren. Onze dankbaarheid voor vrijheid komt tot uitdrukking door kaarsen aan te steken. Door een gebed uit te spreken of naar muziek te luisteren met woorden, die je raken. Maar vooral door te ondersteunen en een helpende hand te bieden aan hen die dat nodig hebben (Ada van Arkel, diaconie).