De bakker emmert over slechte grondstoffen om zijn brood te kunnen bakken. (foto: Sjaak Veldkamp)
De bakker emmert over slechte grondstoffen om zijn brood te kunnen bakken. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Kasteel Doornenburg gebukt onder rampjaar 1478

Algemeen

DOORNENBURG - Een onheilspellend bericht, ‘Een ramp is van alle tijd.’ De Dag van het Kasteel staat in het teken van rampen die kastelen hebben moeten doorstaan. Kasteel Doornenburg gaat terug in de middeleeuwse geschiedenis naar rampjaar 1478. 

In het natte voorjaar konden de  boeren hun land niet bewerken. De kruidentuin stond er toen niet fleurig bij. En tot overmaaat van ramp was Holland ook nog in de wurggreep van de pest, ook wel de Zwarte Dood genoemd. Wie de rest van de  kommer en kwel op het kasteel durft te ervaren is 6 juni, Tweede Pinksterdag, welkom op Kasteel Doornenburg. Gidsen kruipen in een ‘dramatische’ rol om het rampverhaal te verkondigen.

Rampjaar 1478. Het zijn speciale rondleidingen door het kasteel met prachtige verhalen, zegt kasteelmanager Maaike kool. Zelf gaat ze in de rol van een warrig figuur die dolend door het kasteel op zoek is naar een priester. “Het zijn verhalen waar natuurlijk ook kinderen plezier aan beleven. We zijn er voor de hele familie.” 

De kok zit in de keuken in zak en as, de bakker emmert over de slechte grondstoffen om zijn brood te bakken, de Heer van de Doornenburg  zit met zijn handen in het haar. De rentmeester ziet de bodem van de geldkist, de schildknaap heeft iets gehoord over een belegering en patiënten worden alsmaar zieker. Kortom, het was in het rampjaar desastreus voor Kasteel Doornenburg.  “En toch komt alles op zijn pootjes terecht”, fluistert de kasteelmanager. Toegangskaarten zijn te bestellen op www.kasteeldoornenburg.nl/tickets.