Oude man achter computer.
Oude man achter computer. Foto: eigen compositiefoto

Discriminatie van digibete ouderen

Algemeen

LINGEWAARD - In onze hectische maatschappij is er steeds meer al dan niet gewenste informatie, die digitaal wordt toegestuurd of digitaal moet worden opgevraagd. Ouderen weten vaak weinig van computers af of weten niet hoe ze er mee moeten omgaan. Zij behoren dan tot de groep ‘digibeten’.

Vaak wordt de opmerking gehoord dat er wel familieleden of kennissen zijn die hen kunnen helpen. Zij hebben dan niet meer de regie over zichzelf. Alle zelfstandigheid en zelfredzaamheid wordt hen ontnomen. Het effect is inhumaan en is in het bijzonder strijdig met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), die juist tot doel heeft om mensen te ondersteunen in hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Digibeten worden buitengesloten en horen er niet meer bij !! De vraag kan terecht gesteld worden of er dan sprake is van discriminatie.

Is er bij de overheid (gemeente) eigenlijk wel voldoende aandacht of digitale informatie ook voor iedereen beschikbaar is en wordt iedereen hiermee bereikt? De Cliëntenraad WWB Lingewaard heeft vastgesteld dat dit helaas niet zo is. Een enkel voorbeeld: - De Gemeentegids van de gemeente Lingewaard, een bron van informatie, wordt niet meer in gedrukte vorm ‘huis aan huis’ verspreid. Ook informatiefolders over onder andere het Sociaal Domein zijn niet meer in gedrukte vorm op het gemeentehuis verkrijgbaar en bijna alles moet digitaal aangeleverd worden.

De Cliëntenraad WWB Lingewaard is van mening dat er adequate toegankelijke informatie moet zijn. Want anders hoort niet ‘iedereen’ er bij. Meer informatie staat op www.cwwb.nl.