Gildenvlaggen bij de Arnhemse Poort.
Gildenvlaggen bij de Arnhemse Poort. Foto: Van Eimeren

De Slag om Huissen: het aftellen is begonnen

Algemeen

HUISSEN - Na twee jaar kan het jaarlijks spektakel, de slag om Huissen (25 juni) weer plaatsvinden. In het jaar 1502 probeerde Hertog Karel van Gelre de stad in te nemen, wat niet lukte. Elk jaar wordt deze slag nagespeeld door inwoners van Huissen samen met de gilden om de Hertog weer naar Arnhem te verjagen.

De gilde vlaggen hangen weer bij de Arnhemse Poort, en ze zullen blijven hangen tot na 25 juni. Want op 26 mei begon de belegering van Huissen met de bedoeling het fiere stadje uit te hongeren. Uiteindelijk werd op 25 juni de Hertog verslagen en Huissen bevrijd. Op zaterdag 25 juni zal de slag om Huissen weer losbarsten. 

De gehele middag kunt u getuige zijn van een reeks aan tradities, waaronder het vissen in De Molenkolk, de bende van De Wildeman en het Gelders kampement op de Molenweide Tevens vindt op deze dag de Exodus Wandeltocht plaats. Hoogtepunt van de dag is De Slag om Huissen tegen 16.30 uur op de Molenweide. Tijdens dit spectaculaire schouwspel weten de Kleefse legers de Gelderse te verslaan en Huissen te ontzetten. (www.gildenhuissen.nl)