De gemeente hecht veel waarde aan de bewustwording bij voorkomen van zwerfafval.
De gemeente hecht veel waarde aan de bewustwording bij voorkomen van zwerfafval. Foto: Sjaak Veldkamp

Kosten aanpak zwerfafval op het bord van de burger

Algemeen

LINGEWAARD – De kosten voor aanpak van zwerfafval wordt vanaf 2023 jaarlijks gedekt uit de afvalstoffenheffing. De geldschieter stopt. In de begroting 2023 wordt een structureel bedrag opgenomen van 50.000 euro. Dit voorstel doet het college aan de gemeenteraad bij de begrotingsbehandeling. De kosten voor zwerfafvalbrigades, communicatie en bewustwording jeugd gaan de burgers zelf betalen.

Vanaf 2017 heeft Lingewaard gemiddeld acht projecten per jaar voor ‘extra’ aanpak van zwerfafval. Deze projecten zijn er voornamelijk op gericht om bewustwording te creëren en gedrag te veranderen om zwerfafval te voorkomen, zegt het college. “Daarnaast zijn er projecten gericht op het opruimen van zwerfafval met jeugd en jongeren om hen inzicht te geven in de gevolgen van zwerfafval.” De kosten worden tot en met dit jaar gefinancierd door de verpakkingsindustrie. Het gaat om 1,19 euro per inwoner, oftewel zo’n 55.000 euro.

Het programma heeft succes omdat zwerfafval onder de aandacht wordt gebracht van veel inwoners en vrijwilligers die samen met de gemeente tonnen zwerfafval hebben opgeruimd. Nu de geldschieter stopt, wil het college wel verdergaan. De aanpak van zwerfafval blijft noodzakelijk. Ook na 2023. “Het stoppen van het zwerfafvalprogramma, dat voor een groot deel wordt uitgevoerd door vrijwilligers, zal leiden tot meer zwerfafval in de openbare ruimte en dat moet uiteindelijk toch worden opgeruimd door betaalde professionals”, zo verwacht het college. Vrijwilligers en zwerfafvalbrigades maken dus het verschil. En dat mag volgens het college structureel 50.000 euro aan belastinggeld kosten.

De aanpak blijft volgend jaar gelijk. Veel geld gaat op aan organisatorische activiteiten, waarvoor nog geen blikje op straat wordt opgeruimd. Van de 50.000 euro wordt de helft besteed aan het vergroten van bewustwording en kennis bij jeugdigen. 10.000 euro gaat op aan het stimuleren en materiaal voor de zwerfafvalbrigades en rivierjutters. Inwonersinitiatieven krijgen ook 10.000 euro. Om de inwoners te informeren denk de gemeente aan 5.000 euro genoeg te hebben.
De financiering uit de kostendekkende afvalstoffenheffing halen is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Tijdens de begrotingsbehandeling in het najaar komt dat aan de orde.