Afbeelding
Foto:

NHK stelt plan verantwoorde stookomgeving voor

Ecodesign kachel beperkt emissie met 83 procent

GENDT – De invoering van de nieuwe Europese Ecodesign wetgeving op 1 januari 2022 maakt het de NHK mogelijk haar ambitie te behalen. Indien alle kachels en haarden worden vervangen door Ecodesign toestellen, wordt de fijnstof emissie met 83 procent teruggebracht. Zo berekende de NHK. In reactie op het rapport ‘Samenwerking Houtrookonderzoek’ van RoyalHaskoningDHV en de brief van Staatssecretaris Heijnen, over maatregelen om houtrookoverlast tegen te gaan, stelt de Stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NHK) voor om een doelgericht en uitvoerbaar plan op te stellen dat deze forse uitstootbeperking binnen 15 jaar mogelijk maakt. 

Gert Kooij, woordvoerder NHK: “Voor ruim 840.000 huishoudens in Nederland is de haard of kachel een lokale verwarmer bij uitstek. Als branchevereniging voelen we de verantwoordelijkheid om die lokale verwarmers – die ook fossiele brandstof vervangt en dus CO2 besparen - schoner en zo verantwoord mogelijk in te zetten. Dat betekent stoken met de juiste brandstof, op economische wijze en in een veilige kachelinstallatie, met zo min mogelijk fijnstof uitstoot. Volgens de nieuwe EU-wetgeving, die afgelopen 1 januari ook in Nederland van kracht is, mogen er in de EU alleen nog Ecodesign toestellen worden verkocht. Om het effect van deze nieuwe regelgeving handen en voeten te geven en te optimaliseren adviseren we de overheid graag op dit gebied vanuit een praktisch uitvoerbare samenwerking. Zo is 83% verminderde uitstoot binnen 15 jaar haalbaar. De uitnodiging voor een gesprek hiertoe ligt bij de Minister.” 

Schone Lucht Akkoord 

Met het Schone Lucht Akkoord heeft de staatssecretaris een aantal maatregelen afgesproken om de handhaving te versterken. Zo hebben gemeenten toegezegd te acteren bij herhaaldelijke overlast, is de Stookwijzer, het Stookalert en het “stappenplan Overlast van houtstook” ontwikkeld. In het samenwerkingsvoorstel van de NHK wordt niet alleen de fijnstofemissie beperkt, maar ook het houtverbruik. 

Vermindering fijnstofemissie 

Rook van kachels en haarden staat lang niet bovenaan de lijst van veroorzakers van fijnstof. Volgens het RIVM is de ‘relatieve bijdrage van Nederlandse houtstook’ ongeveer 4 procent van de totale emissie en worden de streefdoelen behaald. Desalniettemin voelt de NHK de verantwoordelijkheid actief bij te dragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit. Voor een significante vermindering van fijnstofuitstoot door kachels en haarden in Nederland stelt de NHK onder andere het volgende voor: 

1. Het ombouwen of vervangen van oude openhaarden en verouderde kachels en -haarden voor een Ecodesign toestel of bijvoorbeeld een elektrische haard;
2. Het invoeren van een driejaarlijkse APK-keuring voor kachels en haarden;
3. Opzetten of aansluiten bij een door de overheid erkend programma ten behoeve van de hernieuwbaarheid van haardhout en houtpellets;
4. Ook tweedehands toestellen zullen moeten voldoen aan Ecodesign en niet alleen de nieuwe. 

Voordelen 

Het aantal in gebruik zijnde openhaarden is de laatste twintig jaar sterk gedaald. De ouderwetse open vuurplaatsen zijn veelal verwijderd of vervangen door moderne kachels en haarden met een veel hoger rendement. Ook het houtverbruik is met veertig procent afgenomen in de afgelopen vijftien jaar. Verbeterde toestellen, beter stoken en de sanering van de oude openhaarden zijn hiervan de oorzaak.

Over de NHK 

De Stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche is de Nederlandse brancheorganisatie voor lokale verwarmingsproducten op (bio)gas, hout, pellets, elektriciteit en bio-ethanol. Dertig fabrikanten en importeurs en 105 installatiebedrijven zijn bij de NHK aangesloten. De NHK staat voor vakmanschap, verantwoordelijkheid en veiligheid van kachels en haarden. Bij u in de regio is Home Garden Shop Gendt uw NHK lid. www.homegardenshop.nl.