Afbeelding
Foto:

Crematorium op grens van Bemmel en Huissen kleinschalig van opzet

Eerste paal voor crematorium Lingewaard

BEMMEL – De voorbereidingen voor de bouw van crematorium Lingewaard aan de Karstraat zijn na vele jaren van soebatten, bezwaren en een mogelijke onteigeningsprocedure gestart. Dela rekent er op dat half juni de eerste paal de grond in gaat. Het crematorium wordt volledig gasloos met een elektrische oven. De meest duurzaamste vorm van cremeren. Inwoners worden uitgenodigd mee te doen aan een fotowedstrijd.

Over de verwachte datum van ingebruikneming is Dela voorzichtig. De bouwsector heeft te maken met onverwachte ontwikkelingen. Willems bouwbedrijf uit Venlo heeft het derde kwartaal van 2023 als richttijd staan. “Deze is ruim genomen, gezien de wisselvallige marktomstandigheden op het gebied van bouwmaterialen”, zegt de woordvoerder van Dela.

Voor crematies zijn inwoners nog aangewezen op Arnhem, Nijmegen, Beuningen of een kleinschalig crematorium in Heteren. Lingewaard heeft daarom een crematorium binnen de gemeentegrenzen altijd gekoesterd. Politiek gezien waren er vanaf 2006 nauwelijks belemmeringen. De begraafplaats in Huissen Zand was aanvankelijk de aangewezen locatie maar dat zag de buurt helemaal niet zitten. Geen drukte in hun woonomgeving.

Het crematorium op de grens van Bemmel en Huissen wordt kleinschalig van opzet, zegt Dela. Dat betekent dat er maximaal drie tot vier afscheidsdiensten per dag gehouden kunnen worden. “Die kleinschaligheid sluit aan bij de ontwikkeling dat steeds meer mensen voor cremeren en een persoonlijke invulling van de uitvaart kiezen.”

Inwoners mogen meedenken over de inrichting van de verzorgingsruimte. Familieleden kunnen daar hun overleden dierbare wassen, aankleden en/of verzorgen. Het is volgens Dela een belangrijke stap binnen de rouwverwerking. In deze ruimte wordt een van de wanden voorzien van een grote foto. Mensen kunnen daarvoor hun favoriete foto van de omgeving sturen. Dat mag een natuurfoto zijn, of juist van een gebouw. Belangrijkste vereiste is dat de foto een relatie heeft met Lingewaard en omstreken. Een jury kiest uiteindelijk de meest passende foto. Eind oktober 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt. Meer informatie www.dela.nl/lingewaard.