Afbeelding
Foto: ANP

Elektrische fiets ook in de schuur lang niet altijd veilig

LINGEWAARD - Elektrische fietsen zijn populair. Niet alleen bij gebruikers, maar ook bij dieven. De afgelopen jaren is er een toename in het aantal gestolen e-bikes te zien. Zo hebben Nederlanders vorig jaar ook weer meer aangifte gedaan bij de politie omdat hun elektrische fiets is gestolen. Dat stelt de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) op basis van politiecijfers. “Binnen een dag kan je e-bike al ergens in het buitenland zijn”, zegt Guus Wesselink van S.A.F.E.

“Een elektrische fiets is beter voor het milieu, gemakkelijk en snel. Mensen die niet zo fiets fit zijn kunnen toch vele kilometers afleggen op een e-bike”, somt Wesselink de voordelen van een e-bike op. Elektrische fietsen waren lang in trek bij ouderen, maar de stekkerfiets wordt steeds vaker ook door jongere mensen gebruikt zegt Klaas Kregel van de ANWB. “Ook jongeren gebruiken de elektrische fiets tegenwoordig voor school, werk en nemen de fiets ook mee voor een avond uit.” Het gevolg is dat de fietsen vaker op voor dieven aantrekkelijke plekken in het openbaar onbeheerd worden achtergelaten. “Zoals uitgaansgebieden en stations.”

Meer e-bikes gestolen

Maar niet alleen in het openbaar loopt de elektrische fiets gevaar. “Mensen realiseren zich vaak niet dat een elektrische fiets tegenwoordig ook gewoon uit de schuur meegenomen wordt”, zegt Wesselink. “In de openbare ruimte moet je je elektrische fiets altijd met een tweede slot vastzetten aan bijvoorbeeld een hek. Maar ook in de schuur staat de e-bike pas helemaal veilig als de fiets vaststaat met twee sloten en de schuur op slot zit.”

De Nationale Politie registreerde vorig jaar 22.593 aangiftes van een gestolen e-bike. Dat is een kwart meer dan in 2020 en driekwart meer dan in 2019. In de meeste gevallen werden de elektrische fietsen op straat meegenomen. Zo’n 1900 elektrische fietsen werden gestolen uit een schuur, woning of ander gebouw.  

Hoge waarde

“Ook in de schuur moet de e-bike met twee sloten vaststaan”

In Lingewaard werden vorig jaar zo’n 23 aangiftes van gestolen elektrische fietsen gedaan. Dit is 130 procent meer ten opzichte van 2020. In het Brabantse Heusden nam het aantal diefstallen van e-bikes het snelst toe, kijkend naar gemeenten met minimaal 50 diefstallen. Hier werden in 2021 vier keer meer aangiftes genoteerd dan in 2020.

E-bikes zijn voor criminelen interessant vanwege de hoge waarde, vertelt Wesselink. “De elektrische fietsen zijn nu extra gewild door de groei naar de vraag en een tekort aan onderdelen. Zo worden frames voor de fietsen uit Oost-Azië door sluiting van de industrieën als gevolg van corona nauwelijks geleverd en zijn er problemen met het wereldvervoer.” 

Veel Oost-Europese bendes azen op de elektrische fietsen, zegt Wesselink. “Veel e-bikes gaan die kant op.” Niet alleen de fietsen zelf zijn bij de criminelen populair, ook de losse onderdelen van de e-bikes zijn in trek. “Dan gaat het met name over de accu’s.”

Om diefstal tegen te gaan hebben steeds meer e-bikes een chip. Zo heeft de ANWB een speciale fietsverzekering, waarbij een track-and-trace systeem aan een elektrische fiets bevestigd wordt. “Bijna de helft van de fietsen vinden we door het systeem met ons recovery team terug. Soms worden er dan ook zelfs hele opslagplekken opgerold”, zegt Kregel van de ANWB. Volgens S.A.F.E. ligt het opsporingspercentage van connected e-bikes, die met een app gevolgd kunnen worden, nog hoger. “Tussen de vijftig en tachtig procent.”

Afbeelding