(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Een sfeervol hekwerk plaatsen ziet het college wel zitten

BEMMEL – De voorgevel van een historisch pand op eigen grond voor fietsers afschermen met een hekwerk kan in Bemmel voor opschudding zorgen. Het college is positief, maar niet iedereen in het dorp is er blij mee. Winkeliersvereniging Bemmel, Historische kring Bemmel en het wijkplatform hebben stelling ingenomen.

Het pand was tot 31 december in gebruik als cafetaria Moos. Na 50 jaar hebben Geert en Aafje voorgoed de deuren van de zaak gesloten. “Het praatje, de warme glimlach, de dankbaarheid en lieve kindersnoetjes, kortom jong en oud willen wij bij deze ontzettend bedanken voor het vertrouwen”, zo was hun dankwoord

De warme glimlach lijkt versteend. De gerestaureerde gevel van het historische pand uit 1905 werd altijd beschermd door het terrasmeubilair. Fietsen konden niet tegen de gevel worden gezet. Dat is niet meer het geval. Om de gevel toch te beschermen is het de bedoeling het hekwerk uit te breiden. Op het trottoir, maar eigen grond. En dan begint het gedoe. Vele jaren is het trottoir niet afgezet en was het terras niet altijd aanwezig. Door verstrijken van de verjaringstermijn is het trottoir tot de openbare weg gaan behoren, zo is de regel in de Wegenwet. De eigenaren mogen dan niet zomaar met hun grond doen wat ze willen.

Een sfeervol hekwerk plaatsen ziet het college wel zitten. “Door het plaatsen van een hekwerk blijft overal voldoende loopruimte om aan alle verkeerstechnische vereisten te voldoen.” Gezien de negatieve reacties van Winkeliersvereniging Bemmel, Historische kring Bemmel en het wijkplatform, is het plan aangepast om het ‘openbare trottoir’ meer ruimte te geven. Het college heeft echter het vermoeden dat de bezwaren hiermee niet worden weggenomen. “Zij zien liever helemaal geen hek, en de kans is dan ook dat zij ook bij dit aangepaste voorstel negatief zullen reageren.”

Het college blijft bij het besluit dat zes weken ter visie wordt gelegd. Na verwerking wordt het definitieve besluit ter goedkeuring aan de raad voorgelegd.