Afbeelding
Foto:

Wij namen afscheid...

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Avondwake Oekraïne ‘Vrede voor iedereen’ iedere woensdag van 17.30 - 18.00 uur. Viering zondag 3 juli 2022, 10.00 uur, ds. Theo de Zwart. Online via kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur. 

Negen jaar lang mochten we werken met een predikant die open keuzes maakte, betrokken en eerlijk met ons op weg ging. Matthijs Glastra: ‘Zo jammer dat de oude kerk van geloofsverhalen een Bijbel heeft gemaakt, met een kaft erom. Alsof de verhalen van God en mensen af waren en gesloten konden worden: God opgesloten in zijn eigen boek, in zijn eigen kerk. Je vindt God niet alleen in Bijbelse verhalen, maar in ons leven; soms heel nabij, soms diep verborgen.

Geloven en God gaat zo veel verder dan teksten uitleggen, beredeneren en verklaren. Soms was mijn bron de Bijbel, vaak ook de wereld, de mensen, het leven. Naast het zoeken naar goede woorden voor de overweging kon ik soms uren zoeken naar dat ene goede plaatje op de voorkant van de liturgie.

Steeds was er dat zoeken: ‘Is het verstaanbaar’? Zal het lukken dat leven, geloven en vieren samenkomen in een liturgie die niet van de dominee maar van de gemeenschap is? Daar moet ruimte aan gegeven worden. Ons kerkgebouw is een open  plek voor ontmoeting en bezinning, niet alleen van en voor kerkmensen. 

Ruimte en stilte, spiritualiteit en verwondering, verdriet en dankbaarheid hebben plekken nodig om met elkaar te delen. Niet in nostalgie blijven omkijken naar het verleden, maar ons richten op wat het leven nu aan ons geeft en vraagt’ (met dank aan Paul Ballhaus).