Afbeelding
Foto: ANP

Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop

LINGEWAARD - Het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop is in de afgelopen jaren flink toegenomen, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Waarneming.nl. De snelle groei en makkelijke verspreiding van de plant vormen een groot probleem in Nederland. De Japanse duizendknoop is namelijk moeilijk te bestrijden en kan veel schade aanrichten. “Het is voornamelijk de mens die de plant verspreidt”, aldus Chris van Dijk, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit.

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot en komt oorspronkelijk niet voor in ons land. “Rond 1823 is de plant vanuit Japan hier naartoe gehaald als sierplant”, vertelt Van Dijk. Stengels van de duizendknoop waren populair als woondecoratie en in boeketten, maar bij het weggooien van de stengels kan de plant zich verspreiden naar plekken waar hij nog niet groeit. “In Nederland geldt vanaf begin dit jaar daarom een handelsverbod voor de Japanse duizendknoop om de verspreiding in te perken”, vertelt Toon Wurfbain van Tuinbranche Nederland.

Schade

De plant kan veel schade aanrichten door via bestaande scheuren in beton, metselwerk of asfalt omhoog te groeien. Hierdoor worden deze scheuren groter of kan de omliggende grond omhoog worden geduwd. Dit kan zorgen voor problemen bij onder meer wegen, funderingen of rioleringen. “Ook verdringt de plant in natuurgebieden de inheemse flora en dat is niet goed voor de biodiversiteit”, zegt Van Dijk.

De afgelopen tien jaar hebben steeds meer mensen laten weten dat ze de Japanse duizendknoop in Nederland hebben gezien. Alleen al in dit jaar tot eind mei werden er 829 meldingen gedaan, dit is bijna anderhalf keer zoveel als de eerste maanden van vorig jaar. “Het is juist goed dat dit gesignaleerd wordt”, aldus Van Dijk. “Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de probleemplant, hoe beter we de verspreiding van de Japanse duizendknoop kunnen indammen.”

In alle provincies van Nederland is in de afgelopen vijf jaar een piek in het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop waar te nemen. In Overijssel werden in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna evenveel meldingen gedaan als in heel 2021. De grootste relatieve stijging in vergelijking met tien jaar geleden is in Zeeland te zien. 

“Graaf hierbij ruim een meter af zodat alle wortels weg zijn”

In Lingewaard werd de Japanse duizendknoop van 2020 tot de eerste vijf maanden van dit jaar 27 keer gemeld. Dat is een stuk minder dan in de gemeente Breda, waar de probleemplant het meest werd gezien. Daar werd 213 keer melding gemaakt van de Japanse duizendknoop.

Bestrijding

De verspreiding van de plant gebeurt in de tuin vaak onbewust, vertelt Van Dijk. "Als er in afgegraven grond een stuk wortel zit van de Japanse duizendknoop en deze grond ergens elders weer wordt gebruikt, dan verspreidt de plant zich gemakkelijk.” Als de Japanse duizendknoop zich eenmaal heeft gevestigd dan is het lastig om de plant weer onder controle te krijgen. Heet water of regelmatig uitrekken kunnen soelaas bieden. Ruim afgraven is volgens Van Dijk de beste techniek. "De plant met wortel en al verwijderen is het beste. Graaf hierbij ruim een meter af zodat alle wortels weg zijn.” Wurfbain van Tuinbranche Nederland benadrukt dat de Japanse duizendknoop vervolgens absoluut niet in de groene container moet worden gegooid. "Maar in de grijze container voor restafval. Zo voorkom je dat de plant zich opnieuw gaat verspreiden.”

Afbeelding