In de gemeente Hollands Kroon. (foto: Sjon Heijenga)
In de gemeente Hollands Kroon. (foto: Sjon Heijenga) Foto: Sjon Heijenga

Wat was het heet…

LINGEWAARD - Zó, wat was het warm. En droog. De warmte leidde er zelfs toe dat de Nijmeegse Vierdaagse met één dag werd ingekort en niet door Lingewaard kwam, een historische beslissing. Juist bij dit soort warme dagen wordt het duidelijk hoe belangrijk schaduw is. 

Bomen zorgen voor schaduw en (dus) koelte. Juist in stenige wijken is het met tropische temperaturen niet uit te houden. Dat zorgt voor zogenoemde hittestress. En daar vertellen we graag meer over. 

Hittestress?

Bij zeer hoge temperaturen krijgen mensen (én dieren) last van de warmte. Het lichaam warmt op maar die warmte kan het niet kwijt aan de (nog warmere) buitenlucht. Dat leidt tot allerlei ongemak: slecht slapen, je sloom en lamlendig voelen, minder goed kunnen werken. Het is verstandig om met extreem warme dagen je activiteiten aan te passen en in een lage(re) versnelling te gaan. Er zijn ook maatregelen die men kan nemen om hittestress te beperken. Bijvoorbeeld zorgen voor meer groen.

Groen zorgt voor koelte 

Onder een volwassen boom kan het wel 12 graden koeler zijn dan in de zon. Dus ín de zon 40 graden en onder een grote boom 'slechts' 28 graden. Dat is een enorm verschil in de beleving van de warmte. Het vocht in de bladeren van de bomen verdampt door de hitte. Dat zorgt – ongemerkt – ook voor verkoeling. Let eens op de straten waar veel bomen staan en waar geen bomen staan; fiets of loop er eens doorheen op warme dagen en vóel het verschil.

In wijken en straten waar niet of nauwelijks groen is, lopen de temperaturen nog meer op: het opgewarmde asfalt of steen weerkaatst de warmte waardoor het nog warmer aanvoelt. En ligt het slaapkamerraam boven een stenig terras dan weerkaatst de warmte van de stenen ook ‘s nachts richting de slaapkamer. Dat heeft invloed op het slapen.

Operatie Steenbreek

Om hittestress te voorkomen of zoveel mogelijk tegen te gaan, doet de gemeente Lingewaard mee aan Operatie Steenbreek. Deze campagne richt zich op het vergroenen van particuliere tuinen, zodat je op hete dagen tóch in je eigen, koele tuin kan vertoeven. Tevens zorgt een groene tuin voor een betere afwatering bij hevige regenbuien. 

Om bewoners hiermee te helpen, is het mogelijk om kosteloos je tuintegels te laten ophalen. Dat scheelt je (ook op hete dagen) al een hoop gesjouw én afvoerkosten. Mocht je nog niet weten hoe je jouw tuin zou willen inrichten, dan kun je gebruik maken van onze tuinadviseur Marcel Gidding. Hij kan een kosteloos tuinadvies op maat maken, waarna je zelf aan de slag kan om jouw tuin om te toveren tot een groene oase. Wil je meer informatie over ons aanbod? Kijk dan op www.debastei.nl/steenbreeklingewaard. Of stuur een mail naar steenbreek.lingewaard@debastei.nl.