Ook mensen met dementie willen blijven meedoen in de samenleving.
Ook mensen met dementie willen blijven meedoen in de samenleving. Foto: Jeremy Wong/unsplash

Gratis training ‘Omgaan met dementie’

Algemeen

LINGEWAARD - Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Het aantal mensen met dementie landelijk zal stijgen van 290.000 nu tot ongeveer 500.000 in 2040 (schatting)! Alzheimer Nederland geeft momenteel gratis trainingen voor iedereen in Lingewaard. Want ook mensen met dementie willen graag op een waardige manier blijven meedoen in de samenleving. Zo volgden ook de collega’s van Stichting Welzijn Lingewaard de training.

Iemand met dementie mist de volledige context, met name door het slechte functioneren van het korte termijngeheugen. Stel: Leo heeft dementie en is de weg naar huis kwijt en spreekt iemand op straat aan. Als diegene dan zegt ”vraag maar bij de bakker of de politie”, is dat niet te plaatsen voor Leo. Wat moet ik bij de bakker? Politie? Wat heb ik verkeerd gedaan? Leo denkt: “Ik doe niet meer mee, ik doe het toch niet goed”.

De training laat ervaren hoe iemand met dementie denkt, gaat in op de achtergrond en soorten van dementie én geeft handvatten om daar als inwoner of professional adequaat mee om te gaan. Zo horen mensen met dementie vaak over dingen die ze niet goed doen. Daarom is het belangrijk niet alleen naar de letterlijke woorden te luisteren, maar de betekenis achter de woorden. Het Netwerk Dementie Arnhem en omstreken gaat uit van de GOED-methode. Zo kun je iemand met dementie het beste vragen of je hem kunt helpen en hem vervolgens: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken of afleiden, Dank je wel (een complimentje geven ‘fijn dat ik u mocht helpen’).

Meer info over de gratis training op samendementievriendelijk.nl.