De Leemhof wordt dé ontmoetingsplek voor de kern Gendt, zegt het college.
De Leemhof wordt dé ontmoetingsplek voor de kern Gendt, zegt het college. Foto: Sjaak Veldkamp

Verbouwing sociaal cultureel centrum De Leemhof in Gendt

Algemeen

GENDT – Geruime tijd stonden Lingewaard en het bestuur van SKC De Leemhof in Gendt op voet van oorlog. Het stroeve overleg over huisvesting van de bibliotheek was de druppel. De getergde voorzitter André Scheen sloot de gang naar de rechter niet uit. Wie heeft zeggenschap over De Leemhof? Lingewaard, zo is het slotverhaal. Het college trekt een slordige twee en een halve miljoen euro uit voor een grondige verbouwing. Scheen heeft het bestuursveld geruimd en is opgevolgd door Martin van den Bergh.

SKC De Leemhof begon in 1988 op de plaats waar de Maria meisjesschool heeft gestaan. Een klein deel bleef staan. Na de herindeling bleef het centrum een vreemde eend in de culturele bijt. Het bestuur had het zelfstandig beheer anders voorgesteld. De toenmalige wethouder Theo Janssen zette bijvoorbeeld een streep door de commerciële gebruikers. Aard Slob werd na de verkiezingen zijn opvolger. De Leemhof wordt dé ontmoetingsplek voor de kern Gendt, zo is de stellige opvatting van het college en gemeenteraad.

Het college voelt zich gesterkt door een Gendtse werkgroep die in 2018 de voorkeur uitsprak De Leemhof aan te wijzen als hét sociaal cultureel centrum voor ontmoeting. “Dé locatie die ruimte biedt aan brede maatschappelijke activiteiten.”

In totaal maken straks zo’n twintig verenigingen en organisaties gebruik van de nieuwe Leemhof. Hiervoor wordt het culturele centrum met circa 300 vierkante meter uitgebreid. Dit biedt voldoende ruimte aan de nieuwe gebruikers, verwacht het college. De bibliotheek krijgt hiervan het grootste deel van de uitbreidingstaart. De Historische Kring Gente, ruilwinkel GoedSpul en het participatiepunt komen er bij die nu nog gebruik maken van Villa Ganita. Het Gendtse oorlogsmuseum Niemandsland staat niet op de gemeentelijke verhuislijst naar de Leemhof.

De verbouwingskosten worden gedekt door verkoop van het oude gemeentehuis en de bibliotheekgrond aan WOONstichting Gendt en subsidies. Het streven is om Villa Ganita begin 2024 leeg te hebben. De verbouwing kan last krijgen van vleermuizen die rondom De Leemhof verblijven. Een ontheffingsprocedure bij de provincie kan zeker een half jaar uitstel betekenen.