Monument De Kinkelenburg in Bemmel.
Monument De Kinkelenburg in Bemmel. Foto: mijngelderland.nl

Themabijeenkomst: Hoe verduurzaam ik mijn monument?

Algemeen

LINGEWAARD - De energieprijzen rijzen de pan uit. Hoe houd ik de kosten in bedwang?? Dat geldt voor ons allemaal maar zeker voor eigenaren van monumenten, vaak oude gebouwen, die veel energie vragen om ze comfortabel en leefbaar te houden.  De eerste opgave is hierbij om de energievraag terug te brengen, bijvoorbeeld door isoleren van het dak, de muren en de vloeren. 

Een tweede maatregel is het verduurzamen van de energie voorziening zelf. Het nemen van deze maatregelen is voor monumenten extra moeilijk. Aangezien monumenten gebonden zijn aan extra regels om het monument in stand te houden. Dit vraagt om een gedegen voorbereiding.

Het energieloket en de gemeente Lingewaard organiseren dinsdag 6 september om 19.30 uur de themabijeenkomst verduurzamen monumenten. ‘Hiermee willen we monumenteigenaren informeren en inspireren over de mogelijkheden om hun monument te verduurzamen. De bijeenkomst is toegankelijk voor monumenteigenaren, maar ook andere inwoners van Lingewaard.”

Voor de avond zijn inspirerende sprekers uitgenodigd met kennis van Verduurzaming van woningen, monumenten, subsidies en leenregelingen. Daarnaast is er volop ruimte voor het beantwoorden van vragen vanuit de zaal. Uiteraard is er volop ruimte om ervaringen positief en negatief uit te wisselen.

Het Energieloket Lingewaard en de gemeente Lingewaard heten een ieder welkom 6 september in de monumentale Tabakschuur van de gemeente Lingewaard Kinkelenburglaan 6 in Bemmel. Zaal is open vanaf 19.00 uur, de koffie en thee staat klaar.