Dakruiter kerkgebouw PG Huissen. (foto: Jenneke Coenen)
Dakruiter kerkgebouw PG Huissen. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Slow religion - adem!

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Viering zondag 4 september, 10 uur, ds. Wim Blanken (em.), Zutphen. Online via kerkdienstgemist.nl. Vrijdagmiddaginloop 14-16 uur. Avondwake: ‘Vrede voor iedereen’, elke woensdag 17.30-18 uur.

Ds. Ruth van der Waall-Schaeffer, voorganger in de Eglise Réformée Néerlandaise in Parijs gaat zo nu en dan ook voor in onze kerk. Tijdens COVID-19 heeft ze podcasts uitgezonden die vervolgens gebundeld zijn in een boekje: ‘Uitzicht, veerkracht zoeken in onzekere tijden’. Graag licht ik er een uit:

‘Moet heeft een directe link met moe, je wordt a.h.w. steeds in de rug geduwd, vooruit. Altijd is er een doel. Slow religion wil zeggen dat het Zinvol is om je te verweren tegen snelle meningen en rustig te proeven van de veelkleurigheid van onze samenleving, dichtbij en verder weg. Slow religion stimuleert tijd te nemen voor geestelijk voer, want het maakt het leven voedzamer. Je leven wordt er mooier van. Stil staan, ademen, rondkijken, rustig in jezelf worden. Je tempo vertragen.

Moe – moet – moed. Tussen moe en moed loopt ook een verbindingslijntje. Er is moed voor nodig om te zeggen: ik kies voor slow, ik durf nee te zeggen, ik ga niet in de waan van alle dag mee. Er is moed nodig om je wereld klein te maken en je aandacht niet meer over 1.000 dingen te verdelen. Slow!’ (Marja Huson-ter Avest, scriba)