De vlag bij De Klok herinnert aan de tragiek uit 1944.
De vlag bij De Klok herinnert aan de tragiek uit 1944. Foto: Guus Versmissen

Markante data van Operatie Market Garden

Algemeen

LINGEWAARD - Op 17 september 1944 zou de Operatie Market Garden een versneld einde maken aan de bezetting. De Operatie mislukte jammerlijk maar ieder jaar wordt de heroïsche strijd van de bevrijders herdacht in de Airborne week.

Binnenkort wordt dit in de regio weer volop getoond met Airbornevlaggen. In de afgelopen jaren is meer oog gekomen voor de tragiek die de burgers trof: de bombardementen, beschietingen en de exodus van tienduizenden.

Onlangs vergaderde het Comité Herdenking 2 oktober. Dit jaar zal op zondag 2 oktober een ingetogen herdenking plaats hebben. Men komt om 12.45 uur bijeen bij monument De Klok naast de stadskerk in Huissen.
Vervolgens gaat men in een stille tocht naar de oude Begraafplaats; het Gedenkpark met onder andere het Massagraf en Exodusmonument. Daar zal een korte en respectvolle plechtigheid plaats vinden.

Agendeer deze datum gerust. Op 2 oktober zullen op diverse plaatsen in de gemeente vlaggen half stok hangen. De tragiek die op deze dag in 1944  Doornenburg en Huissen trof wordt daarmee herinnerd. In bredere zin geldt het ook als uiting van het geweld in bredere zin dat iedere kern in Lingewaard trof. 

Oòk op zaterdag 17 september gaan vlaggen in Huissen halfstok. Hiermee wordt het geallieerde vuur herdacht dat op die zonnige doch zwarte dag in 1944 ‘t Looveer trof. Daarbij vielen 23 burgerdoden, waarvan de meesten kinderen.

De op 17 september beginnende Airborneperiode richt zich dus ook op de ellende die burgers ten deel viel. Het thema voor de 2 oktober herdenking is ‘Je zult maar burger zijn in oorlogstijd’. Nadere info volgt.